Patru polițiști cercetați de DNA în dosarul ”fabricii” de permise de la Suceava redevin examinatori. Cum explică Prefectura

Patru polițiști cercetați de DNA în dosarul ”fabricii” de permise de la Suceava redevin examinatori. Cum explică Prefectura
Foto: DNA

Patru polițiști examinatori de la Serviciul de Permise și Înmatriculări Suceava,cercetați de DNA în dosarul fraudării examenelor pentru obţinerea permiselor auto, se vor întoarce la serviciu. Prefectura Suceava a transmis că măsura estenecesarădeoarece există un deficit de personal și fără cei patru instituția s-ar bloca.

Patru polițiști cercetați în dosarul ”fabricii” de permise false de la Suceava revin la birou ca examinatori

Într-un comunicat, Prefectura a mai transmis că a întrebat structura teritorială a DNA dacă reluarea atribuțiilor de examinatori ar putea împiedica buna desfășurare a procesului penal, iar „DNA-ST Suceava a răspuns că, în măsura în care lucrătorilor nu le-au fost impuse interdicții exprese referitoare la exercitarea atribuțiilor de serviciu odată cu măsura preventivă a controlului judiciar, competența de a stabili tipul de activitate ce poate fi desfășurată de fiecare dintre aceștia revine șefului SPCRPCÎV Suceava”.

„Prin urmare, s-a decis suplimentarea locurilor alocate probei practice a examenului pentru dobândirea permisului de conducere cat. B, C, E, D începând cu data de 15.03.2021 și planificarea în serviciu, ca examinatori, a 4 lucrători din cadrul SPCRPCÎV Suceava cu mențiunea că 3 dintre aceștia vor examina numai candidații pentru obținerea permisului de conducere cat. C, E, D, iar unul va desfășura activități de examinare practică pentru cat. B numai în cazuri de extremă necesitate”, a mai transmis Prefectura Suceava.

Prefectul Iulian Cimpoeșu a declarat, pentru Monitorul de Suceava, că activitatea celor patru va fi atent monitorizată „prin vizualizarea zilnică, prin sondaj, a înregistrărilor surprinse de camerele video din dotare”.

„Știu că revenirea pe funcții a celor 4 examinatori poate crea nemulțumiri și suspiciuni, dar legal au tot dreptul. Dar nici nu vreau să mă trezesc în fața instituției Prefecturii cu sute de persoane nemulțumite că nu își pot susține proba practică, acolo unde programările se fac deja la 4 luni și jumătate”, a mai afirmat Iulian Cimpoeșu.

Cazul ”fabricii” de permise false din Suceava

La finele anului trecut, procurorii DNA au găsit peste un milion de euro ascunși în găleți, ligheane și chiar în pereți, în timpul perchezițiilor de la Serviciul Permise și Înmatriculări Suceava, RAR, dar și la domiciliile angajaților. În timpul a 67 de percheziții efectuate în mai multe județeau fost ridicate sume de bani şi bunuri în valoare de peste un milion de euro.

În luna noiembrie, Tribunalul Suceava a încuviințat arestarea preventivă în cazul a 14 inculpați. Printre ei, ofiţeri de poliţie, agenţi de poliţie şi personal contractual de la SPCRPCIV Suceava.

Luna trecută, DNA a anunțat că a trimis în instanță unul dintre cele trei dosare deschise în acest caz. Comisarul de poliţie Radu Ionuţ Obreja, fostul șef al serviciului, a fost trimis în judecată sub acuzația că condus o grupare infracţională din care mai făceau parte poliţişti, funcţionari, instructori auto şi angajaţi ai Registrului Auto Român și care fraudau examenele pentru obținerea de permise de conducere.
Gruparea obținea sume de bani în schimbul fruadării examenelor practice pentru obţinerea permiselor de conducere şi în legătură cu înmatricularea autoturismelor.

Mihail Martin, în calitate de ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Suceava, ar fi asigurat protecţie juridică activităţii infracţionale. Printre altele, Mihail Martin l-ar fi informat pe Radu Obreja despre autorizarea a cinci investigatori sub acoperire într-un dosar în care acesta din urmă era vizat de procurorii anticorupţie. În plus, l-ar fi pus în temă despre pregătirea unui flagrant și despre autorizarea unor măsuri de supraveghere tehnică.

La începutul acestei luni, DNA a anunțat că șeful Serviciului de Informații și Protecție Internă (SIPI) Suceava, colonel Florin Constantin Timu, a fost reținut sub acuzația că a luat mită peste 90.000 de euro și un autoturism pentru a proteja ”fabrica” de permise false.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`