Ministerul Educaţiei a anunţat, luni, printr-un comunicat de presă, că Inspectoratul Județean Școlar București a decis schimbarea întregii comisii de Bacalaureat de la liceul Dimitrie Bolintineanu din Sectorul 5 al Capitalei. Totodată, s-a decis demiterea directorului şi a directorului adjunct ai liceului respectiv, în urma unor suspiciun de fraudă. Deciziile au fost luate în urma unor percheziţii efectuate la centrul respectiv de către procurori şi poliţişti, cu sprijinul SRI.
„Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a decis, luni, 1 iulie, ca urmare a percheziţiei realizate de o echipă a Poliţiei, la centrul de examen de Bacalaureat din cadrul Liceului Dimitrie Bolintineanu, din sectorul 5, următoarele:
1. schimbarea întregii comisii de Bacalaureat din centrul de examen, respectiv a tuturor celor 5 persoane, precum şi a celor 32 de profesori – supraveghetori
2. eliberarea din funcţiile de conducere a directorului şi a directorului adjunct ai Liceului Dimitrie Bolintineanu
3. eliberarea din funcţia de director, din cadrul Şcolii Gimnaziale nr. 178, a persoanei care îndeplinea şi rolul de vicepreşedinte al comisiei din centrul de examen Dimitrie Bolintineanu”, se arată în comunicatul emis de Ministerul Educaţiei.
„ISMB va numi, în cel mai scurt timp, o nouă comisie la Liceul Dimitrie Bolintineanu, care va asigura toate condiţiile pentru ca absolvenţii de clasa a XII-a să poată susţine toate probele scrise din cadrul Bacalaureatului iunie – iulie 2013”, se mai precizează în comunicat.
Procurorii au început urmărirea penală
Procurorii Parchetului Capitalei au început urmărirea penală „in rem” pentru fapte de corupţie privind proba scrisă la Limba română de la bacalaureat care a fost susţinută la Liceul „Dimitrie Bolintineanu”, din Sectorul 5 al Capitalei. (Detalii AICI)
Conform unui comunicat al Parchetului, citat de Mediafax, percheziţiile de luni au fost efectuate de procurori de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, în colaborare cu Poliţia Capitalei şi Direcţia Generală Anticorupţie, cu sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii (SRI).
Percheziţiile vizează „o încercare de fraudare a examenului de bacalaureat desfăşurat în această perioadă”, conform comunicatului citat.
„Percheziţiile vizează ridicarea unor înscrisuri şi obiecte relevante, fără perturbarea probei desfăşurate în ziua curentă (accesul în sălile de concurs realizându-se ulterior finalizării lucrărilor de către participanţi)”, au mai arătat procurorii.
Bani şi cadouri pentru profesori
În timpul percheziţiilor, se pare că poliţiştii ar fi descoperit mai multe sume de bani şi cadouri pe care nu le-au putut justifica. Totodată, profesorii vizaţi se pare că erau filaţi de mai multe săptămâni.
Anchetatorii au ridicat imagini, fiţuici, cadouri şi bani pe care aceştia le primeau de la elevi pentru a-i lăsa să copieze. Banii erau ascunşi nici mai mult, nici mai puţin, decât în sutienele profesoarelor.
37 de profesori, duşi la audieri
Cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” au fost duşi la audieri la Poliţia Capitalei, în cazul suspiciunilor de fraudă la proba de limba română a examenului de bacalureat, au declarat surse din rândul anchetatorilor. Împotriva celor 37 de profesori există probe solide, inclusiv filmări.
Procurorii Parchetului Capitalei au ridicat luni, între alte probe, în urma percheziţiilor de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, toate înregistrările video din sălile de examene pe care urmează să le analizeze în cadrul anchetei de corupţie presupus săvârşită la examenul de bacalaureat.
Ministerul Educaţiei: Subiectele nu au fost publicate înainte de examen
Subiectele de la proba scrisă de Limba şi Literatura Română de la Bacalaureat ar fi fost postate pe Internet înainte de începerea examenului, acesta fiind motivul declanşării percheziţiilor. La scurt timp de la izbucnirea scandalului de la Liceul Bolintineanu, însă, Ministerul Educaţiei a emis un nou comunicat în care precizează că subiectele nu au fost făcute publice înainte de ora examenului.
Părerile privind suspiciunile de fraudă de la liceul Dimitrie Bolintineanu din capitală împart în două tabere: elevii, dar şi cititorii forumurilor de pe internet. Cu aproximativ o jumătate de oră ca plicurile cu subiectele de la limba şi literatura română să fie deschise, în sala de examen, elevii spuneau că ştiu deja ce opere urmează să le pice.
Atenţia a fost atrasă de un elev, care susţinea că printre subiecte urma să fie şi unul legat de simbolism. Lucru care s-a şi întâmplat. Pe de altă parte, apar şi alte opinii, potrivit cărora, ora care apare pe respectivul forum nu era cea reală.
La rândul lor, reprezentanţii Ministerului Educaţiei au negat vehement informaţiile conform cărora au fost publicate pe internet subiectele înainte de examen.
„Ministerul Educaţiei Naţionale precizează că nici una dintre variantele de subiecte, de la proba scrisă la Limba şi literatura română - Bacalaureat iunie-iulie 2013, nu a fost publicată înainte de începerea examenului, respectiv ora 09.00. Conform verificărilor realizate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, care are în atribuţii păstrarea şi distribuirea subiectelor pentru examenele naţionale, în condiţii de maximă siguranţă, nu a existat nici o breşă în sistemul de transmitere a datelor„, se arată în comunicatul Ministerului Educaţiei.
Examenele scrise de la bacalaureat au început luni cu proba la Limba şi literatura română, la care s-au înscris peste 160.000 de elevi care au terminat în acest an clasa a XII-a şi absolvenţi care nu au promovat în seriile anterioare. (Detalii AICI)
Proba de limba şi literatura română nu se va relua
Ministerul Educaţiei Naţionale mai precizează că proba de Limba şi literatura română nu se va relua, deoarece nu există nici un motiv pentru ca acest lucru să se producă. Acolo unde există suspiciuni de fraudă, cum este cazul Liceului Dimitrie Bolintineanu din Bucureşti, ancheta judiciară, aflată în derulare, va stabili prejudiciile create şi măsurile coercitive care se impun, precizează un comunicat al Ministerului.
Probele scrise la Bacalaureat iunie-iulie 2013 vor continua, conform calendarului aprobat.