Piloții români se vor antrena în misiuni de poliție aeriană cu avioane F-16 în spațiul baltic. Ce misiuni au acolo avioanele NATO

Piloții români se vor antrena în misiuni de poliție aeriană cu avioane F-16 în spațiul baltic. Ce misiuni au acolo avioanele NATO
foto: Forţele Aeriene Române

În perioada aprilie-iulie 2023, Forțele Aeriene Române vor asigura Serviciul de Poliție Aeriană Întărită (enhanced Air Policing-2023) în Lituania, din Baza Aeriană Siauliai.

„Detașamentul român va fi format din 100 de militari şi patru aeronave F-16 Fighting Falcon.

Membrii detașamentului Forțelor Aeriene Române (RAF), care va executa misiunile de Poliție Aeriană Întărită, sub comandă NATO, în Țările Baltice, desfășoară în prezent activități specifice de pregătire, în vederea executării misiunii” se menționează într-un comunicat al Forțelor Aeriene Române.

Obiectivul principal al misiunii de poliție aeriană, desfășurată în spațiul aerian al Lituaniei, Letoniei și Estoniei, este de a patrula și de a preveni încălcarea spațiului aerian al țărilor respective și de a oferi asistență aeronavelor militare și civile în situații de urgență apărute în timpul zborului – menționează Defense Romania.

Misiunile piloților NATO în zonă

Misiunea Baltic Air Policing (BAP), ca parte a supravegherii militare a spațiului aerian al statelor baltice, se desfășoară pe baza unui sistem de rotație a sarcinilor efectuate de țările aliate începând din 2004, menționează sursa citată.

Printre obiectivele participanților se numără patrularea spațiului aerian al țărilor baltice care nu au propria aviație de luptă, adică Lituania, Letonia și Estonia.

Avioanele de vânătoare alocate misiunii NATO de Poliție Aeriană în zona baltică sunt adesea lansate pentru a identifica supraveghea activitățile suspecte ale avioanelor Federației Ruse care se apropie sau zboară în apropierea spațiului aerian al NATO fără a utiliza transpondere și fără a comunica vreun plan de zbor.

Urmăriți B1TV.ro și pe