Plaja de la Mamaia s-a prăbușit: ”Intervenția umană a creat un dezechilibru”

Plaja de la Mamaia s-a prăbușit: ”Intervenția umană a creat un dezechilibru”

Întregul proces de reabilitare și extindere a plajelor litoralului românesc, dar și de reducere a eroziunii costiere are o valoare de aproape 1 miliard de euro.

Plaja de la Mamaia oferă, acum, o imagine dezolantă

Diferența de nivel, pe unele porțiuni ale plajei din Mamaia, reabilitată de Van Oord Dredging and Marine Contractors, ajunge până la 1,75 m.

Factorul declanșator al fenomenului de ”surpare/prăbușire” a plajei au fost furtunile din luna ianuarie a acestui an.

Urmează a se interveni, din nou, cu utilaje, astfel încât – la începerea sezonului estival – lucrurile să reintre în normalitate, arată Gândul.

Van Oord este compania care a realizat celebra ”insulă palmier” din Dubai și care s-a angajat să ducă la bun sfârșit o temă care nu părea, inițial, foarte complicată, având în vedere portofoliul impresionant al olandezilor și istoria lor de peste 150 de ani.

Compania Van Oord are în plină desfășurare 186 de proiecte, în 36 de țări, iar plaja de la Mamaia – ultima extindere a fost finalizată în anul 2021 – nu părea a reprezenta o ecuație cu foarte multe necunoscute.

Hristu Uzun, directorul general al Administrației Bazinale de Apă Dobrogea–Litoral, a explicat ce înseamnă fenomenul de ”cliffing” în zona Mamaia și ce se va întâmpla, în continuare, în această zonă.

Iar beneficiarul proiectului, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, spune că intervenția umană asupra profilului plajei realizată în timpul lucrărilor de eroziune costieră din zona Mamaia Nord a creat un dezechilibru inițial, care se va corecta natural prin acțiunea valurilor asupra plajei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`