Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) precizează că în cazul pacientului din Gorj care a primit prima doză din vaccinul Pfizer/BioNTech, iar la rapel a fost vaccinat, din greșeală, cu serul Moderna ”nu se pune problema unui risc medical suplimentar” pentru că ambele tipuri de vaccin au fost autorizate de Autoritate Europeană a Medicamentului și îndeplinesc criteriile de siguranță necesare. Într-un comunicat de presă transmis marți seară CNCAV menționează că s-a ajuns la această situație dintr-o confunzie, pacientul intrând în cabinetul destinat vaccinării cu Moderna și nu în cabinetul în care se administrează vaccinul Pfizer. În acest caz s-au sesizat și polițiștii din Gorj, care au deschis un dosar penal pentru neglijenţă în serviciu.
După vaccinare, pacientul nu a suferit reacții adverse, iar starea lui de sănătate este bună, precizează reprezentanții CNCAV.
”Din datele transmise de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj reiese faptul că, în cursul zilei de astăzi, un bărbat s-a prezentat la un centru de vaccinare din cadrul Stadionului Municipal Târgu Jiu, în vederea primirii celei de-a doua doze de vaccin Pfizer.
După completarea chestionarului de triaj, persoana s-a deplasat în sala de așteptare prevaccinare, spre cabinetul medical. Din declarațiile personalului vaccinator, la momentul respectiv, s-ar fi creat o confuzie în ceea ce privește tipul de vaccin ce trebuia administrat la doza de rapel, pacientul intrând în cabinetul destinat vaccinării cu Moderna.
Menționăm că la nivelul centrului există două fluxuri separate de vaccinare semnalate corespunzător, atât pentru Pfizer, cât și pentru Moderna.
Precizăm că după vaccinare, bărbatul a rămas în atenta monitorizare a personalului medical, nu a manifestat reacții adverse, iar în acest moment se află la domiciliu, fără ca starea de sănătate să-i fie afectată”, se arată în comunicatul citat.
În comunicatul CNCAV se precizează și de ce injectarea cu cele două doze de ser diferite nu reprezintă un pericol pentru pacientul în cauză.
”În aceste circumstanțe, având în vedere că ambele tipuri de vaccin au îndeplinit criteriile de siguranță în cadrul procesului de autorizare la nivelul EMA, nu se pune problema unui risc medical suplimentar pentru persoana în cauză. În ceea ce privește rata de eficacitate, menționăm că cele două vaccinuri sunt de tip ARN mesager și se bazează pe același tip de antigen, proteina Spike, sens în care se estimează că a doua doză contribuie la creșterea răspunsului imun generat după prima administrare.
Deși situația înregistrată este una singulară la nivel național, CNCAV reamintește că procedurile elaborate pentru buna desfășurare a procesului de vaccinare trebuie respectate cu maximă rigurozitate pentru asigurarea mediului favorabil și sigur în centrele de vaccinare din România. De asemenea, desfășurarea actului medical trebuie să se deruleze în strictă concordanță cu instrucțiunile și procedurile elaborate la nivelul CNCAV”, se mai menționează în comunicatul CNCAV.
Între timp, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Gorj a anunțat că a deschis un dosar penal pentru neglijență în serviciu.
„La data de 9 februarie, poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în cursul zilei de astăzi, un bărbat de 69 ani, din municipiul Târgu Jiu, s-a prezentat la Centrul de vaccinare ‘Stadion Municipal’ din municipiul Târgu Jiu, în vederea administrării celei de-a doua doze (rapel) a vaccinului contra virusului COVID-19, iar cadrele medicale ar fi îndeplinit defectuos procedura de vaccinare, în sensul că i-ar fi administrat bărbatului o altă doză de vaccin decât cea administrată în primă fază. În cauză a fost întocmit dosar penal, poliţiştii continuând cercetările in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii de neglijenţă în serviciu”, au transmis reprezentanții IPJ Gorj.