Prețuri exorbitante! Ce preț va avea carnea de miel înainte de Paști: „Nu putem altfel pentru că au fost costuri mai mari anul acesta”

Prețuri exorbitante! Ce preț va avea carnea de miel înainte de Paști: Nu putem altfel pentru că au fost costuri mai mari anul acesta
Foto: pixabay.

Crescătorii de ovine din Iași vor practica prețuri mai ridicate pentru mielul vândut în acest an, comparativ cu anul trecut. Începând din 2020, prețurile la carne de miel au început să crească, iar fermierii susțin că un kilogram de carne nu va fi vândut cu mai puțin de 20 de lei pentru clienții arabi și cu 40-45 de lei pentru cei care cumpără direct din fermă.

Carnea de miel nu încetează să se scumpească

Această creștere a prețurilor este cauzată de costurile mai mari ale hrănirii și îngrijirii animalelor, precum și de salariile mai mari plătite angajaților. Fermierii estimează că prețurile vor crește cu cel puțin 30% față de anul precedent, ceea ce înseamnă că prețul unui kilogram de miel pentru clienții arabi va fi de 20 de lei, iar pentru cei care vin la poarta fermei va fi între 40 și 45 de lei. Alin Pașaniuc, un crescător din comuna Țibănești care are în vânzare 150 de miei în acest an, susține că nu există fermieri care să accepte un preț mai mic de 20-22 de lei pe kilogram, față de prețul de 17-18 lei kilogramul practicat anul trecut.

„Prețul la miei va crește. Cred că va fi mai mare cu cel puțin 30 la sută. Nu putem altfel pentru că au fost costuri mai mari anul acesta. Am cumpărat 20 de tone de grăunțe cu 1,3 kg, iar anul trecut se dădeau cu 80 de bani kilogramul. Salariile la băieții care lucrează la mine sunt duble.

Nu cred că vreun fermier va accepta un preț mai mic de 20-22 de lei când anul trecut a fost de 17-18 lei kilogramul, în viu. La poarta fermei, prețurile sunt mai mari”, susține Alin Pașaniuc, crescător din comuna Țibănești, care se pregătește să vândă 150 de miei anul acesta.

Arabii, printre clienții principali ai oierilor

Potrivit crescătorilor de ovine din Iași, principalii clienți care cumpără anual miei din România sunt arabii. Georgian Bordeianu, un tânăr crescător de ovine din Vaslui, are 450 de ovine din rasa Merinos de Suseni, o rasă de ovine pe cale de dispariție, cu o lână extrafină și un luciu foarte intens. Acesta a absolvit Facultatea de Agricultură din cadrul USV Iași și vrea să vândă 200 de miei și să lase să prăsească încă 150 de capete.

Afaceristul  a discutat deja cu arabii pentru a veni cu TIR-urile să ia mieii. În acest an, costurile de producție au fost mai mari, așadar el a primit 19 lei/kg de la arabii care vor să vină să-i încarce în TIR la sfârșitul lunii. Lâna nu mai este cumpărată de nimeni și nu o poate da pentru câțiva lei, deoarece plătește câteva sute de lei numai pentru a tunde animalele.

Majoritatea oamenilor din satul său și-au vândut deja oile, iar el și verișorul său sunt singurii care mai au ferme.

„Vreo 200 de capete vând și las de prăsilă vreo 150 de capete. Oile au fătat din ianuarie. În anii trecuți vindeam la arabi, prin samsari, acum dau cu vărul meu, care are vreo 800 de capete, direct la arabi. Noi avem 450 de capete. Anul acesta costul de producție, ca să spun așa, a fost mai mare. Am primit 19 lei/kg de la arabii care vor să vină la sfârșitul lunii să-i încarce în TIR.

Lâna nu o mai cumpără nimeni și nu o dau pentru câțiva lei pentru că eu plătesc câteva sute de lei numai pentru tuns. Din 2010 am ferma preluată de la tatăl meu care o are de la bunici. Din 2018 avem certificat de origine la animale. Eu muncesc cot la cot cu tata, nu sunt patron, chiar dacă unii așa cred, pentru că ai facultate. Dacă nu pui mâna, nu iese treaba. Cam toată lumea de la noi din sat a vândut oile. Doar eu și verișorul mai avem ferme. Toți pleacă la muncă în străinătate”, susține tânărul fermier, în vârstă de 23 de ani, citat de bzi.

Fermierii pun prețuri mari

Potrivit fermierilor, prețurile la miei au fost ridicate și anul trecut și se așteaptă să le crească și anul acesta. Oierii  susțin că au primit deja comenzi de la clienți.

Fermierul Ionuț Damian, care deține o fermă de 450 de capete, declară că va fi nevoie să crească prețurile, deoarece altfel vor fi nevoiți să închidă afacerea.

Fermierii mai spun că orice ajutor financiar din partea statului este binevenit, deoarece fermele sunt importante, dar nu primesc sprijin suficient. În plus, programul „Lâna” se va derula și anul acesta, iar suma plătită pentru un kilogram de lână va crește de la 1 la 2 lei, relatează bzi.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
11:58 - Marcel Ciolacu, după decizia privind aderarea României la Spațiul Schengen: „Un semnal clar că nu vom accepta vreodată să fim cetățeni de mâna a doua în Europa” (VIDEO)
11:45 - Joi se judecă cererea privind suspendarea documentelor desecretizate ale SRI, SIE, MAI și STS. Călin Georgescu este reclamantul
11:28 - Klaus Iohannis, după decizia Consiliului JAI privind aderarea deplină la Spațiul Schengen: „Direcția europeană rămâne singura cale reală de dezvoltare, iar toate forțele politice democratice au obligația de a lucra împreună pentru a păstra nealterat acest parcurs”
11:20 - Consiliul JAI a aprobat aderarea deplină a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen de la 1 ianuarie 2025
11:15 - Casele de pariuri refuză să le dea înapoi banii jucătorilor care au pariat pe alegerile prezidențiale
11:13 - Fotovoltaicele, extrem de vulnerabile la atacuri cibernetice. Reţeaua energetică a Europei este în pericol
10:53 - OMV a rupt contractul cu Gazprom. Acesta ar fi trebuit să ruleze până în 2040
10:49 - Fostul director al Casei de Asigurări de Sănătate Maramureș, trimis în judecată pentru luare de mită / DNA îl acuză că ar fi primit bani, produse alimentare și produse cosmetice de la furnizori de servicii medicale
10:26 - Mai multe focare de pestă porcină au fost depistate în țară: „O să luăm carne de la supermarket”
10:15 - Gheorghe Falcă, despre aderarea completă la Spațiul Schengen: „Finalizează integrarea României în Uniunea Europeană”