Primăria Cluj-Napoca a interzis centralele pe gaz la blocurile noi

Primăria Cluj-Napoca a interzis centralele pe gaz la blocurile noi
Calorifer / Foto: Pixabay.com

Centralele de apartament au fost interzise în blocurile care se contruiesc în prezent în Cluj-Napoca. Dezvoltatorii nu vor mai putea instala centrale cu gaz în locuințe, ca urmare a deciziei de marți din Consiliul Local.

Centralele de apartament, interzise în Cluj-Napoca

”Nimeni nu se va mai putea dezvolta haotic, din perspectiva aceasta a noxelor. Toate blocurile noi fie se conectează la sistemul de termoficare, fie își montează centrale proprii. De la blocurile cu minim șase apartamente va exista o singură centrală, nu șase centrale. Cu tendința de eliminare în viitor și a acestor centrale și de conectare la sistemul de termoficare, pe măsură ce sistemul de termoficare se extinde în acea zonă. De asemenea, toate proiectele pe care primăria le va gestiona, vor fi conectate la sistemul de termoficare”, a mai spus Emil Boc.

Această măsură a fost votată la propunerea primarului Emil Boc.  În locul centralelor individuale, clujenii vor putea opta pentru o serie de alternative: conectare la sistemul de termoficare, centrale de bloc, încălzire prin centrale mari și eficiente sau trecerea pe electric (panouri fotovoltaice), a declarat Emil Boc pentru Economedia.

Centralele ar putea fi interzise la nivel național

Tanczos Barna (UDMR), ministrul Mediului, a declarat că va propune ca în blocurile noi să fie interzisă montarea centralelor individuale de apartament. Acesta a subliniat că soluții alternative există.

„Schimbările semnificative în ceea ce privește reducerea efectelor schimbărilor climatice vin de la UE, dar se manifestă și pe plan mondial. La Glasgow a fost un eveniment unde toate statele s-au angajat că vor face eforturi suplimentare pentru a reduce emisiile de carbon și de gaze cu efect de seră.

Ca o cosnecință, pe piața energetică, în următoarele decenii, vor fi schimări magore.

Asta e imaginea de ansamblu. În momentul în care detaliem măsurile, într-adevăr, unele vor afecta și gospodăriile individuale. Dar de aici până la interzicerea centralelor individuale în toate apartamentele e cale lungă și cărarea e bătătorită de fake news”.

Urmăriți B1TV.ro și pe