Procurorul General, critici pentru CCR: Ne întoarcem cu 27 de ani în urmă. Nu poţi cerceta la grămadă accidente de circulaţie cu dosare de corupţie

Procurorul General, critici pentru CCR: Ne întoarcem cu 27 de ani în urmă. Nu poţi cerceta la grămadă accidente de circulaţie cu dosare de corupţie

Procurorul general Augustin Lazăr critică înfiinţarea secţiei speciale de anchetare a magistraţilor, care a fost aprobată de Curtea Constituțională, precizând că acest lucru „ne întoarce cu 27 de ani în urmă”.

Întrebat, în cadrul unui interviu acordat Agerpres, cum va gestiona noua structură care va trebui înfiinţată în cadrul Parchetului General, procurorul general a răspuns: „Simplul fapt al constituţionalităţii unui text nu înseamnă şi că acel text de lege ar fi oportun şi că ar fi bun. Curtea Constituţională nu examinează aceste aspecte. Este obligatoriu după ce se publică şi ajunge în vigoare. Dar, până atunci, cei care au puterea de a decide trebuie să ştie că ne-am întoarce cu circa 27 de ani în urmă. Şi când vă spun asta nu exagerez, pentru că, între timp, lumea a evoluat, a fost adoptat principiul specializării magistraţilor într-un domeniu sau altul. Nu mai există magistratul care se pricepe la de toate şi nu are cum să le facă pe toate. Nu poţi cerceta în acelaşi loc accidente de circulaţie cu abandon de familie, cu denunţurile inculpaţilor din penitenciare, ale condamnaţilor definitiv, că nu li s-au administrat toate probele pe parcursul procesului penal, cu corupţia şi cu alte şi alte lucruri imaginabile şi neimaginabile, pentru care se depun plângeri penale împotriva procurorilor”.

”Spre exemplu, anul trecut, câte fapte de acest gen au fost denunţate în toată ţara şi care au fost gestionate, au fost instrumentate la nivelul parchetelor de pe lângă curţile de apel, aşa cum este competenţa acum, şi cum este competenţa din 1993. Prin urmare, încă din ’93, legiutorul s-a deşteptat şi şi-a dat seama că a aduna din toată ţara într-un singur loc, într-un birou, în Bucureşti, nu este european şi nu este în regulă şi trebuie să ne reformăm, să acordăm încredere procurorilor de nivel de Curte de Apel să verifice toate aspectele care ţin de diverse lucruri, de care sunt denunţaţi procurorii până la nivel de Curte de Apel, că ceilalţi care sunt la nivel de Înaltă Curte competenţa revine Parchetului de pe lângă Înalta Curte, aşa este sistemul în acest moment”, a mai spus Augustin Lazăr.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`