Misiunea noastră în calitate de specialiști în medicină dentară este să tratăm afecțiunile dentare cu care pacienții se prezintă în clinică, dar nu putem ignora nici rolul esențial de a oferi educație în sănătatea orală și prevenție.
În prezent, cercetările în domeniu ne oferă o bază solidă pentru înțelegerea unui aspect mult timp ignorat: nu putem să neglijăm starea danturii și a gingiilor noastre și să ne așteptăm să avem o sănătate impecabilă în rest. Atunci când amânăm tratamentele dentare, riscăm ca afecțiunile dentare să se agraveze și să necesite mai mult timp, mai mult stres și mai multe resurse financiare pentru a restabili sănătatea orală.
Sănătatea orală stă în obiceiurile mici de zi cu zi și este mai ușor de păstrat decât ai crede.
1) Periajul dentar
Cât de des te perii, cât de mult timp aloci periajului și tehnica pe care o folosești sunt aspecte importante. Cele mai noi recomandări spun că este important să folosim o periuță mică și cu peri moi, indiferent dacă este manuală sau electrică. Cele rigide pot dăuna dinților și gingiilor. Pasta de dinți cu fluor trebuie aplicată într-o cantitate mică, echivalentul unui bob de mazăre.
Periuța trebuie poziționată la un unghi de 45 de grade, astfel încât să cureți și dinții, și gingiile. Perie-ți dinții pentru cel puțin două minute – poți seta un cronometru sau poți asculta o piesă ca să știi când să termini. De asemenea, perie limba și cerul gurii, zone unde se acumulează bacterii.
Schimbă-ți periuța periodic. Majoritatea oamenilor ar trebui să-și schimbe periuța o dată la trei-patru luni, pentru că bacteriile se acumulează în timp pe periuțe și le fac ineficiente în îndepărtarea plăcii bacteriene. De asemenea, după o răceală sau după gripă, periuța trebuie înlocuită.
2) Nu uita să cureți și spațiile dintre dinți
Prin periajul dentar, curățăm trei suprafețe ale dinților: fața interioară, fața exterioară și suprafețele cu care mesteci. Însă rămân încă două zone foarte importante: fețele interdentare ale dinților.
Dacă neglijezi spațiile dintre dinți, lași o suprafață dentară considerabilă expusă la placă și acizi. Periuța nu poate ajunge aici, de aceea mulți pacienți dezvoltă carii în aceste zone mai întâi. Spațiile interdentare se curăță cu mijloacele auxiliare de curățare: ața dentară, periuțele interdentare, dușul bucal.
Folosește ața dentară minim o dată pe zi, înainte de periaj. Derulează aproximativ 50 de centimetri de ață dentară în jurul degetelor mijlocii și prinde-o între degetul mare și arătător. Folosește o mișcare blândă de sus în jos pe lateralul dintelui și apoi înapoi pe cealaltă parte. Dacă nu te împaci cu ața dentară, ai la dispoziție alte variante, precum periuțele interdentare sau dușul bucal.
Dacă gingia sângerează când faci această manevră, este pentru că nu te-ai curățat interdentar cu regularitate. Încheie rutina de igienă orală clătindu-te cu apă de gură, după periaj.
3) Vizitează-ți periodic medicul stomatolog
O dată la șase luni este momentul să-ți contactezi medicul stomatolog pentru un consult. Când vorbim de sănătatea dentară, prevenția este crucială. Vizitele periodice la dentist sunt cel mai bun mod prin care te poți asigura că poți evita afecțiunile dentare avansate pe viitor.
Când te prezinți la medicul stomatolog de două ori pe an, acesta poate monitoriza starea sănătății tale dentare și gingivale și poate să intervină din timp când apar probleme.
Când descoperim afecțiunile dintr-o fază incipientă, le putem trata mai ușor, prin proceduri mai simple și mai puțin costisitoare. Dacă amânăm să apelăm la stomatolog, o așteptare de câteva luni poate însemna mai mult timp și un efort financiar mai mare pentru pacient pentru a trata probleme care puteau fi evitate.
4) Apelează la detartrajul profesional
Medicul stomatolog va putea realiza periajul profesional o dată la 6 luni. Astfel, va îndepărta tartrul, care de multe ori este precursorul cariilor sau al afecțiunilor gingivale. Periajul la domiciliu, deși este esențial pentru păstrarea sănătății dentare, nu este 100% eficient în îndepărtarea tartrului și a plăcii bacteriene.
5) Alimentația – prieten sau inamic al dinților
Alimentația echilibrată, cu aport de calciu și fosfor din surse calitative, precum fructe, nuci, carne albă, brânzeturi și legume, este necesară pentru sănătatea dinților.
În schimb, prea multe dulciuri și tutunul îți afecteaza sănătatea dinților, prea mult alcool și băuturile carbogazoase îți pot goli rezervele de calciu din corp, cu repercusiuni asupra dinților.
6) Apa, cea mai bună alegere
Nu este o surpriză că apa îți menține gura curată și hidratată. După masă, este important să ne clătim gura cu apă, mai ales dacă ești în oraș și nu te poți spăla pe dinți. Acest lucru nu înseamnă că nu ne mai spălăm pe dinți de două ori pe zi, dar obiceiul de a clăti gura cu apă după masă sau gustări este foarte benefică.
Persoanele cu flux salivar redus sunt mai predispuse la carii și la sindromul burning mouth (asociat în special cu menopauza), așa că menținerea hidratării este importantă pentru neutralizarea acizilor.
7) Poartă o gutieră pentru bruxism
Încleștarea dinților pe timpul nopții se numește bruxism și este asociat cu stresul sau apnea în somn. În timp, bruxismul duce la uzura dinților, moment în care vom observa aspectul plat sau ascuțit al anumitor dinți. De asemenea, orice lucrare protetică existentă, cum ar fi coroane dentare sau plombe, este expusă la riscul de fracturare.
O gutieră de bruxism este soluția pentru a evita uzura dinților. Gutierele oferă un strat protector, moale și cauciucat, între dinți, care absoarbe șocurile și previne contactul între dinți.
Importanța prevenției și profilaxiei
Grupul DENT ESTET are un rol activ în promovarea educației și prevenției dentare pentru sănătatea orală. Controlul periodic și periajul profesional la șase luni sunt metode simple, dar eficiente, prin care putem să ne păstrăm dinții sănătoși și frumoși pe termen lung. De asemenea, recomandarea este ca orice tratament stomatologic să înceapă cu o ședință de profilaxie (detartraj profesional), pentru a garanta siguranța intervenției și pentru a diminua riscul de recontaminare.
„În prezent, folosim o nouă tehnologie de detartraj, numită GBT sau Terapia ghidată a plăcii bacteriene, care are ca principal avantaj faptul că elimină complet durerea și disconfortul resimțite în procedura de profilaxie clasică. Este o tehnologie minim-invazivă care poate fi utilizată cu succes pentru pacienții cu afecțiuni parodontale, cu tratamente protetice (coroane, fațete dentare) sau pentru cei care au aparat dentar, și chiar implant dentar”, explică Dr. Daiana Roșu, medic stomatolog DENT ESTET Craiova și rezident chirurgie maxilo-facială.