Provocările pe care le înfruntă nepalezii pentru a lucra în România. Salariu de 500 de euro, masă și cazare asigurate

Provocările pe care le înfruntă nepalezii pentru a lucra în România. Salariu de 500 de euro, masă și cazare asigurate
Foto simbol: Pixabay

În construcții, ne confruntăm cu o deficiență de 200.000 de lucrători, astfel că suntem nevoiți să căutăm soluții în est. În ultima vreme, Asia a devenit un loc de atractie pentru companiile românești din domeniu, care călătoresc în țări precum Nepal și se întorc cu sute de muncitori după câteva zile de selecție. Acești lucrători, în schimbul sumei de 500 de euro, masa și cazare asigurate, își părăsesc familiile și țara pe o perioadă îndelungată.

Aventura muncitorilor români în Nepal

La prima oră, un grup de români se îmbarcă în avionul către Janakpur. Nepal, o țară ce acoperă aproximativ două treimi din suprafața României. Aici, într-o țară considerată acasă de către 30 de milioane de oameni, industriile sunt rare și oportunitățile de dezvoltare sunt limitate. Peste 80% din populația țării se ocupă cu agricultura, singura sursă de trai disponibilă în mare parte. Restul așteaptă, în căutarea unor perspective mai bune pentru viitor.

La doar 20 de kilometri distanță de granița cu India, astăzi a avut loc selecția reprezentanților muncitori pentru una dintre cele mai mari companii de construcții din țara noastră. În fața centrului de testare din localitate, o coadă lungă s-a format. Vestea că o echipă din România va organiza probe practice a fost răspândită în întreaga regiune, iar entuziasmul oamenilor a crescut în mod vizibil.

Este euforie, cu siguranță lumea vine. Noi ne ducem acolo unde sunt ei. Este foarte greu pentru ei să călătorească sute de kilometri poate 10-12 ore ca să vină la o testare în capitală. Dacă trec de proba tehnică, e o altă serie de întrebări și discuții față în față în care îl vezi, cum reacționează, care sunt cunoștințele de limba engleză, îi poți pune întrebări prin care să testezi dacă are gânduri de a rămâne în România. De obicei în descalificăm dacă ne spun că au mulți prieteni prin alte țări din Europa pentru că este un risc”, spune Paul Pop, manager agenție de recrutare, scrie observatornews.

Constructorii nepalezi se pregătesc să facă față provocărilor în România

Azi, în satul Sinurjoda, au sosit câțiva muncitori pentru a participa la probe. Majoritatea dintre ei sunt necalificați, dar asta este modalitatea prin care își învață meseria în Nepal: prin observație și prin construirea propriilor locuințe. Ei își câștigă experiența lucrând în țările din Golf, înainte de a visa să ajungă într-o țară europeană precum România.

Situația din țara noastră este una cu adevărat provocatoare. Avem o mare nevoie de forță de muncă, iar peste 700 de mii de constructori români au ales să plece în țările din Vestul Europei în căutarea unor oportunități mai bune. Ca urmare, mai mult de o pătrime dintre firme se văd nevoite să se bazeze pe angajați din Asia.

În sediul agenției din capitala Nepalului, aglomerația persistă indiferent de oră. Fiecare conversație este dominată de o singură țară, și anume România. Astăzi, peste 20 de muncitori s-au prezentat pentru a-și ridica documentele, dar înainte de asta sunt conduși într-o sală de ședințe. În fața lor se ivește o provocare ce îi așteaptă într-o parte complet diferită a lumii.

Cu toții sunt obligați să participe la un curs de orientare, unde li se predau regulile specifice României, care trebuie respectate.

Așa poți să reduci fuga. Să te duci acolo de unde ei sunt și să te adaptezi tu. Să îi înțelegi, să înțelegi cultura, religia, să înțelegi diferențele, să înțelegi ce înseamnă yes m’am pentru ei”, precizează Melania Pop, agenţie de recrutare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`