EXCLUSIV ONLINE // Șeful Departamentului de Urgență, Raed Arafat, a atras atenția marți în cadrul Conferinței internaționale anuale ANCOM că lipsa semnalului la telefonia mobilă reprezintă încă o problemă în anumite zone din țară, fapt ce poate împiedica apelarea serviciului de urgență 112.
„Salvarea vieților depinde de comunicații. Daca nu avem acoperire cât mai largă este poibil ca unele persoane să nu poată apela 112. În anul 2017 am Început implementarea Ro Alert care depinde de acoperire mai ales în regiunile rurale. Până acum au fost trimise peste 850 de mesaje de alertare reală, in afară de teste”, a declarat Raed Arafat.
Acesta a atras atenția că lipsa semnalului la telefonie în foarte multe zone din țară reprezintă încă o problemă.
„Lipsa semnalului în foarte multe zone reprezintă o mare dificultate. Aceasta este și una dintre concluziile unei recente simulăria unui incendiu în Caraș. Depindem de comunicații și de toți factorii care sunt implicați”, a declarat Raed Arafat.
În cadrul Conferinţei internaţionale anuale ANCOM, președintele autorității, Sorin Grindeanu, a vorbit despre lansarea hărţii de acoperire cu servicii de comunicaţii electronice, disponibilă pe site-ul: www aisemnal.ro.
„Reprezintă un instrument care arată cel mai bun semnal. Începând de astăzi ANCOM pune la dispoziție o hartă interactivă pe care toți românii pot identifica zonele în care au semnal mobil și furnizorii care au cel mai bun semnal. Harta interactivă este o premieră la nivel mondial. Un instrument realizat integral de echipa ANCOM. Valorile reflectate nu sunt obținute în condiții de laborator. Este o hartă realizată de specialiști la fața locului cu echipamente speciale, care au măsurat nivelul de acoperire cu semnal.
Aplicația este pe cât de utilă pe atât de ușor de folosit. Intrăm pe site, selectăm operatorul pentru că harta conține măsurători per operator, selectăm tehnologia care ne interesează. Astfel utilizatorii au o imagine completă și corectă asupra serviciilor cu semnal mobil. Site-ul este de folos și pentru operatori ca un reper al calitatii. Măsurătorile au fost făcute în peste 13.000 de localități din România. Atât utilizatorii, cât și furnizorii au la dispoziție un instrument nepărtinitor care reflectă realitatea. Oricine îl poate folosi gratuit”, a declarat Sorin Grindeanu.