Recensământ 2022. Cât durează până când primesc românii dovada autorecenzării, pentru a obține o zi liberă

Recensământ 2022. Cât durează până când primesc românii dovada autorecenzării, pentru a obține o zi liberă
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Recensământul populației și al locuințelor din 2022 a început în data de 14 martie și se va încheia în data de 15 mai. În premieră anul acesta, românii se pot autorecenza online, iar dacă optează pentru acest lucru vor primi o zi liberă de la muncă. Această zi va fi dată de angajator, în baza dovezii faptului că salariatul a ales varianta online a recenzării.

Dovada autorecenzării se va realiza prin prezentarea codului de confirmare al faptului că procedura a fost realizată cu succes.

În cât timp se eliberează dovada autorecenzării, pentru a obține o zi liberă de la muncă

Pentru persoanele care aleg să se autorecenzeze online, angajatorii sunt obligați să acorde o zi liberă. Astfel, salariații trebuie să prezinte dovada recenzării online cu succes și vor primi o zi liberă plătită.

Pentru a face dovada faptului că au îndeplinit procedura online, ei trebuie să prezinte codul de confirmare, generat odată ce autorecenzarea s-a realizat cu succes.

„La şapte zile după ce a completat formularul de recensământ, persoana care s-a autorecenzat va primi un cod în baza căruia va putea primi zi liberă de la locul de muncă, indiferent dacă este public sau privat”, a declarat președintele INS.

Astfel, pentru a obține dreptul la ziua liberă, este necesară confirmarea finalizării procesului de autorecenzare. Accesarea certificatului de confirmare se va putea realiza în baza CNP-ului.

Ce se întâmplă dacă o persoană completează greșit chestionarul online pentru autorecenzare

Dacă pui un răspuns greșit, de exemplu că ești născut în 1980 și declari că ai absolvit o facultate în 1985, răspunsul se colorează în roșu și ești alertat de sistem.

La finalul completării chestionarului, ți se arată răspunsurile eronate și întrebările la care ai omis să răspunzi.

După completarea chestionarului se va primi un mesaj de confirmare (sau infirmare), iar pe email persoana în cauză va primi și un link de verificare a datelor transmise.

Dacă cineva a completat greșit un câmp, poate corecta eroarea doar luând de la zero procesul. Ultimul chestionar validat va fi cel luat în calcul de sistemul informatic.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`