România a semnat o declarație comună de Ziua Internațională a Femeii: „De egalitatea de gen și echitate beneficiază nu doar femeile și fetele, ci și bărbații și băieții”

România a semnat o declarație comună de Ziua Internațională a Femeii: „De egalitatea de gen și echitate beneficiază nu doar femeile și fetele, ci și bărbații și băieții”
facebook/ Comisia Europeană în România

„Femeile și fetele au dreptul la o viață lipsită de violență și discriminare”, se arată într-o declarație comună publicată de Comisia Europeană în România, de Ziua Internațională a Femeii.

Semnatarii își reafirmă angajamentul în asigurarea egalității de gen și a respectării și protejării depline a drepturilor femeilor ca drepturi ale omului și fac apel la toate statele să respecte aceste valori: „De egalitatea de gen și echitate beneficiază nu doar femeile și fetele, ci și întreaga societate, inclusiv bărbații și băieții”.

Declarația comună de Ziua Internațională a Femeii, 8 Martie 2023, are în vedere cinci teme cheie

Pe pagina de facebook a instituției amintite a fost publicat textul declarației comune semnată și de România:

„1. Femeile și fetele au dreptul la o viață lipsită de violență și discriminare. Cu toate acestea, violența împotriva femeilor și fetelor este cea mai frecventă încălcare a drepturilor omului, una din trei femei trecând cel puțin o dată în viață prin experiența unei violențe fizice și/sau sexuale, fapt neschimbat de mai bine de un deceniu. În zonele de conflict, femeile și fetele sunt principalele ținte ale violenței sexuale și de gen. Prea adesea, această violență predominant masculină devine normă si rămâne nepedepsită. Acest lucru trebuie să înceteze. Este nevoie să se asigure accesul la justiție și servicii complete de suport victimelor și supraviețuitoarelor violenței sexuale și de gen.

2. Fetele și femeile sunt singurele care trebuie să poată lua decizii în privința corpului lor. Drepturile la sănătate sexuală și reproductivă fac parte din drepturile fundamentale ale omului. Trebuie să sprijinim femeile și fetele pentru a-și putea exercita aceste drepturi, inclusiv dreptul la propria decizie în privința numărului de copii pe care vor să îi aibă și când să îi aibă. În acest scop, este esențial să li se asigure femeilor și fetelor accesul complet la informație, educație și servicii aferente drepturilor la sănătate sexuală și reproductivă.

3. Accesul la serviciile de bază, între care educație de calitate, locuințe decente și servicii medicale pentru toate femeile și fetele este esențial în societățile echitabile. Prea multor femei si fete le sunt refuzate aceste drepturi, ele fiind expuse la exploatare și marginalizare, mai ales atunci când se confruntă cu forme multiple, structurale și concomitente de discriminare. Totodată, ele au nevoie de susținere în dezvoltarea potențialului economic pentru a-și putea exercita drepturile și egalitatea de gen.

4. Intensificarea hărțuirii sexuale, a intimidării și a discursului instigator la ură împotriva femeilor și fetelor, inclusiv în mediul online, cere obligatoriu o acțiune imediată și fermă. Femeile din sfera publică, printre care jurnalistele, activistele pentru drepturile omului și femeile din politică, sunt vizate în mod special. Făptașii trebuie să răspundă in fața legii.

5. Pentru realizarea egalității de gen, este esențiala asigurarea participării depline, egale, eficiente și semnificative a femeii în toate sferele vieții private și publice, inclusiv prin reprezentare politică și la nivel de conducere în procesele decizionale”.

Semnată de 32 state

Potrivit reprezentanților Comisiei Europene în România, această declarație este semnată de următoarele ambasade și reprezentanțe internaționale: Albania, Argentina , Austria, Belgia , Canada, Croația, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Georgia, Grecia, Irlanda, Israel, Italia, Japonia, Liban, Lituania, Macedonia de Nord, Norvegia, Olanda, Portugalia, Republica Coreea, Republica Cehă, Slovenia, Spania, Statele Unite ale Americii, Suedia, Ucraina și Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`