Societatea Academică din România a depus o plângere prealabilă şi o reclamație administrativă împotriva Serviciului Român de Informații deoarece acesta a refuzat pe motive neîntemeiate desecretizarea informărilor pe care le-a trimis în legătură cu Hexi Pharma și infecțiile nosocomiale din spitale.
România Curată solicitase SRI atât desecretizarea informărilor legate de cazul Hexi Pharma, infecțiile nosocomiale și nereguilile constatate în sistemul sanitar, cât și publicarea informărilor făcute diferiților beneficiari.
Cererile au fost întemeiate pe prevederile din legea nr. 182/2002 privind informațiile clasificate și ale Legii nr. 544/2001, coroborate cu prev. Legii nr.554/2004.
Răspunsul primit era nesemnat și neasumat de vreo persoană fizică. Acesta era motivat prin prevederile Art. 10, 11, 12 și 13 din Legea nr. 51/1991, precum și pe prev. Art. 20., al. 1 și Art. 23. din HG nr. 585/2002.
”Cazul Hexi Pharma, precum și cazurile de infecții nozocomiale sunt de mai multă vreme în centrul atenției publice, și fără doar și poate, fenomenele arătate reprezintă un pericol la sănătatea publică”, transmite România Curată.
În opini acestora, dacă nu se ajunge la o declasificare a informărilor transmise de Serviciu, se poate ajunge la una din două concluzii: fie SRI nu a urmărit fenomenului, deci nu a informat instituțiile abilitate pentru a lua măsuri, fie SRI a trimis informări, dar destinatarii nu au luat măsurile necesare, facilitând astfel practicile penale, poate favorizând chiar făptuitorii.
Prin menținerea clasificării, destinatarii sunt protejați de o eventuală răspundere.
Conform avocaților SAR, prin art.24 al.5 din Legea nr.182/2002 privind informațiile clasificate se prevede în mod expres că se interzice clasificarea ca secrete de stat a informațiilor, datelor sau documentelor în scopul ascunderii încălcărilor legii, erorilor administrative, limitării accesului la informațiile de interes public. Principiul este reluat și în art.30 din lege.