Românii care locuiesc la bloc, noi obligații. Ce trebuie să facă persoanele care au aragaz

Românii care locuiesc la bloc, noi obligații. Ce trebuie să facă persoanele care au aragaz
Foto simbol: Pixabay

Românii care locuiesc în bloc, în special cei care folosesc echipamente pe bază de gaz, au noi obligații legale legate de siguranța locuinței.

Reguli stricte pentru a preveni accidentele

Mai exact, legea introduce reguli stricte pentru a preveni accidentele și a asigura un mediu sigur în locuințele cu instalații pe gaz.

Cea mai importantă regulă vizează montarea detectoarelor de gaz, în special dacă este vorba despre apartamentele dotate cu geamuri termopane, scrie Româniatv.

Ce prevede legea

Ordinul nr. 5/2009 emis de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) prevede clar că orice încăpere unde se folosesc aparate alimentate cu gaz, cum ar fi aragazele sau centralele termice, trebuie să fie dotată cu detectoare de gaz, pentru prevenirea acumulării de gaze periculoase și pentru siguranța locatarilor.

În apartamentele cu feronerie termopan, reglementările sunt și mai stricte: ordinul impune instalarea detectoarelor de gaz automate care nu doar alertează în caz de scurgeri, ci și opresc alimentarea cu gaz în cazul detectării unei concentrații periculoase de metan. Această măsură suplimentară contribuie la prevenirea riscurilor asociate cu geamurile de tip termopan sau cele cu grosimi de peste 4 mm.

De asemenea, legea stabilește și cerințe tehnice clare pentru ventilarea încăperilor unde sunt instalate aparate pe bază de gaz. Feroneriile trebuie să reziste la presiuni de minimum 1.180 Pa și să aibă o suprafață minimă de ventilație în funcție de tipul de construcție. De exemplu, în clădirile din beton armat, suprafața minimă de ventilație trebuie să fie de 0,03 mp pe metru cub, iar pentru clădirile din zidărie, această valoare ajunge la 0,05 mp, conform sursei citate.

Verificarea tehnică se efectuează la fiecare doi ani, iar revizia tehnică o dată la zece ani sau în alte condiții prevăzute de legislație, cum ar fi întreruperi mai lungi de șase luni.

Nerespectarea acestor obligații legale poate atrage sancțiuni semnificative, cu amenzi cuprinse între 2.000 și 4.000 de lei pentru persoanele fizice.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`