Organizaţia Salvaţi Copiii arată că 28% dintre copiii români încearcă produse de tutun înainte să împlinească 10 ani, iar adolescenţii care folosesc ţigări electronice au un risc crescut de a ajunge să fumeze ţigări clasice, potrivit Agerpres.
„Organizaţia Salvaţi Copiii susţine Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative în domeniul reglementării produselor din tutun şi consideră că măsurile legale propuse sunt absolut necesare pentru protecţia dreptului la sănătate şi la un mediu curat şi propice dezvoltării copiilor şi adolescenţilor, aceştia fiind beneficiarii reali ai acestei iniţiative”, se menţionează în comunicatul transmis luni de organizaţie.
INCENDIAR! CE FAC OANA ROMAN ȘI SOȚUL EI CÂND NU-I VEDE NIMENI! IMAGINI BOMBĂ AU AJUNS PE INTERNET
Organizaţia argumentează necesitatea modificării legislaţiei privind tutunul prin cota alarmantă pe care a atins-o consumul de tutun şi de ţigarete electronice în rândul copiilor.
LIDIA BUBLE, GOALĂ PUȘCĂ LA DUȘ! RĂZVAN A PRINS-O ÎN FAPT! AVEM IMAGINI COMPROMIȚĂTOARE (GALERIE FOTO)
„În ceea ce priveşte noile dispozitive de fumat ori vaping (ţigările electronice), studiile medicale au relevat faptul că acestea constituie o ameninţare serioasă la sănătatea consumatorilor, iar în privinţa adolescenţilor, folosirea ţigărilor electronice, prin conţinutul ridicat de nicotină, conduce la creşterea riscului fumatului clasic.
Nivelul crescut de consum de tutun şi de ţigarete electronice în rândul copiilor şi adolescenţilor din România impune, moral şi juridic, adoptarea urgentă de către autorităţi a unor măsuri de prevenire, descurajare şi blocare a accesului acestora la produsele din tutun, la ţigarete electronice ori la produsele din plante pentru fumat, pentru ca dreptul la sănătate şi la un mediu înconjurător sănătos al copiilor, consacrate constituţional, să fie cu adevărat protejate şi în România”, se menţionează în documentul emis de Organizaţia Salvaţi Copiii.
„Salvaţi Copiii” susţine că 4 din 10 copii cu vârsta 13-15 ani cumpără în prezent ţigări la bucată, practică interzisă de mai mult de 10 ani.