Peste 1.700 de infectări cu coronavirus au fost raportate în ultimele 24 de ore în România. Este un record negativ în țara noastră, de la începutul epidemiei de Covid-19. Medicul Ioan Ștefan, șeful Secției de Boli Infecțioase de la Spitalul Militar Central, este de părere că numărul crescut de noi cazuri de SARS-CoV-2 nu are legătură cu începerea școlii, ci cu perioada concediilor.
Cauza creșterii accelerate a îmbolnăvirilor nu este legată de redeschiderea școlilor, ci de perioada concediilor, a explicat la Digi24Ioan Ștefan, șeful Secției de Boli Infecțioase de la Spitalul Militar Central.
„Nu aș relaționa creșterea numărului cazurilor cu redeschiderea școlilor, ci cu perioada de concedii care s-a încheiat”, a spus medicul.
Declarația acestuia vine în contextul în care Grupul de comunicare Strategică a anunțat, miercuri, 1.713 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 depistate în ultimele 24 de ore. Astfel, bilanțul epidemiei de coronavirus în țara noastră a atins, în 16 septembrie 2020, la 107.011 de infectări.
Totodată, au fost înregistrate 46 de noi decese, bilanțul total ajungând la 4.285.
„Ne menținem într-un platou. Ne preocupă riscurile suplimentare pe care le implică începerea școlilor. Școala începe pentru noi toți în societate, toți dăm un examen, întreaga comunitate și trebuie să le predăm copiilor lecții despre purtarea măștilor, distanțarea fizică. Trebuie să facem asta cu răbdare, cu tact, cu înțelepciune. Se poate constata că a fost infinit mai ușor să închizi școlile decât să le redeschizi”, a explicat Ioan Ștefan.
Cu privire la stoparea epidemieid e coronavirus cu ajutorul unui vaccin, medicul Ștefan se arată rezervat. Acesta spune că se așteaptă ca nici acest vaccin să nu asigure o imunitate completă printr-o singură administrare. Acesta crede că un viitor vaccin anticoronavirus ar putea fi administrat în mai multe rapeluri.
Șeful Secției de Boli Infecțioase de la Spitalul Militar Central se arată încrezător că România va depăși cu bine și al doilea val al epidemiei de SARS-CoV-2, anunțat de Organizația Mondială a Sănătății.
‘’OMS estimează că în perioada octombrie – noiembrie ar putea fi al doilea vârf al epidemiei, dar eu cred că dacă reușim să nu aglomerăm secțiile de terapie intensivă vom putea face față.
Dacă purtăm mască și respectăm și celelalte norme de prevenire a infecției, dacă se va începe și vaccinarea antigripală, vom avea cumva un control al fenomenului”, a spus medicul.
De la izbucnirea epidemiei, cele mai multe cazuri au fost raportate în București (14.072). Topul este completat de patru județe, toate cu peste 5.000 de cazuri de Covid-19, și anume: Suceava (5973), Argeș (5302), Brașov (5252) și Prahova (5101), iar cele mai puține în Satu Mare (467) și Sălaj (529). De altfel, singurele județe în care s-au ]nregistrat sub 600 de contaminări cu SARS-CoV-2.
În ultimele 24 de ore, cele mai multe contaminări s-au înregistrat în București (211), Vâlcea (83), Suceava (91), Prahova (84) și Cluj (99).
Cele mai puține cazuri de îmbolnăvire, depistate în ultimele 24 de ores, s-au înregistrat în Călărași (7), Giurgiu (9), Gorj (8) și Ialomița (3).
Cele mai multe cazuri reconfirmate sunt în București (101), Ialomița (73), Bacău (37), Sibiu (33), Vâlcea (39) și Teleorman (40).