Tinerii sunt tot mai interesați de învățământul dual din universitățile românești introduse în vară. Aceștia se bucură că, pe lângă parte teoretică, au ocazia de a învăța și în interiorul unor companii, ceea ce le asigură intrarea mai rapidă pe piața muncii.
Unii studenți de la robotică din Timișoara au mers la o companie care dezvoltă produse pentru laboratoare de cercetare și accesorii pentru industria medicală, conform știrileprotv.
„Ne-am dat seama că este nevoie ca toți studenții să vadă ceea ce se întâmplă în mediul de afaceri, de a folosi echipamente de ultimă generație și de a învăța în companii. Acești studenți o să fie dezvoltați pe ceea ce își dorește compania, o să se obișnuiască cu sistemele unei companii, cu modul de lucru”, a spus Costi Laslău, directorul operational al companiei.
Învățământul dual le-a stârnit interesul tinerilor care speră că își vor găsi un loc de muncă imediat după ce vor finaliza studiile. Concurența a fost mare la sesiunea de admitere din toamnă, fiind doi candidați pe un loc de la buget.
„Acest sistem dual oferă o oportunitate foate bună pentru a căpăta experiență”, a spus un student.
18 programe de licență în sistem dual din aproape toate universitățile din țară au fost aprobate de Ministerul Educației.
„Studenții vin și învață, pe de-o parte la facultate, dar au și laboratoare în cadrul companiilor partenere. Ei au acces la companii, învață procesele direct, real, cum se întâmplă în mediul privat și le cresc șansele de angajabilitate”, a declarat Robert Kristof, prodecan.
Jumătate din cursuri sunt teoretice, iar în restul timpului tinerii merg la companiile care participă la acest program de învățământ. În plus, studenții primesc și o bursă de 700 de lei.
Universitatea Babes-Bolyai are trei specializări în sistem dual, iar majoritatea locurilor s-au ocupat.