Încă un nou născut a murit din cauza unei infecții, la Spitalul Județean Suceava, tatăl micuțului acuzându-i pe reprezentanții unității medicale că ascund cauza morții, și anume bacteria cunoscută drept pioceanic.
Acesta este al treilea deces al unui bebeluș, înregistrat în ultimele luni, potrivit unei anchete realizată de jurnaliștii Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan și publicată pe tolo.ro.
Primul caz a fost cel al lui Vasile Emilian Haidamac, un băiețel care a venit pe lume pe 25 februarie. La naștere avea 3,9 kilograme și era clinic sănătos. A doua zi, însă, părinții au fost sunați de la spital și anunțați că bebelușul trebuie botezat cât mai repede pentru că nu se află într-o stare bună. Copilul moare în noaptea următoare, pe 27 februarie.
Pe Certificatul medical constatator al decesului la cauzele morții scrie stop cardio-respirator neresuscitabil, insuficiență respiratorie acută și bronhopneumonie congenitală cu Pseudomonas aeruginosa. Cu alte cuvinte, piocianicul este trecut ultimul la cauzele morții, arată sursa citată.
În acest caz, infecția cu piocianic este considerată drept congenitală de către reprezentanții Spitalului Județean din Suceava.
„Congenital înseamnă prezent la naștere. Din păcate, bronhopneumonie congenitală a devenit o placă prin care unele spitale încearcă să mute responsabilitatea morții nou-născuților la mame sau la copil. Cum putea să fie născut cu piocianic, o bacterie gram negativă de spital?! Poate dacă avea internări repetate”, a declarat un medic de la un mare spital de urgență din București, pentru sursa citată.
Tatăl micuțului a încercat să caute răspunsuri la șefii spitalului. Atunci i s-a sugerat că soția sa venise la spital deja infectată.
O tragedie similară are loc în aceeași unitate medicală și trei zile mai târziu, pe 1 martie. Atunci, în aceeași secție de neonatologie de la Spitalul Județean Suceava, moare și Teodor Alexandru Manea, un băiețel născut pe 17 februarie și care prezentase toate simptomele unei infecții agresive.
În certificatul său de deces, cauzele morții sunt după stopul cardio, la cauzele determinante: sepsis neonatal.
Inițial, părinții micuțului sunt informați că acesta a fost infectat cu Pseudomonas putida, însă, după o plângere la DSP Suceava, părinții primesc confirmarea că fiul lor a avut o infecție cu Piocianic.
În luna august, tragedia se repetă. Lucas Paparuș a murit la zece zile de la naștere.
„Nu ne-a băgat nimeni în seamă, nu ne-a explicat nimeni de ce s-a îmbolnăvit copilul nostru. I-am solicitat directorului Tiberius Brădățan fișa medicală a lui Lucas ca să înțelegem ce a avut și de ce a murit, dar acesta ne-a amenințat că ne dă în judecată pentru hărțuire dacă îl mai deranjăm. Vreau să aflu de ce a murit copilul meu, pentru că sunt sigur că a luat o infecție din spital și toți vor să ascundă acest lucru”, a declarat Nicolae Paparuș, tatăl lui Lucas, pentru Obiectiv de Suceava.
Potrivit sursei citate, nu există nici o legătură probată între folosirea substanțelor Hexi și piocianicul de la Spitalul din Suceava.
Familia Manea va face însă plângeri penale pentru moartea copilului lor, ”inclusiv pentru achiziția de dezinfectanți Hexi Pharma”.
Reprezentanții spitalului au oferit, în cele din urmă, confirmarea că este vorba despre o infecție.
În răspunsul trimis, aceștia nu recunosc infecția cu pioceanic în primele două cazuri, iar în ceea ce privește moartea ultimului bebeluș, germenele declarat este E.coli comunitar.
„Dacă bebelușul a dezvoltat bronhopneumonie și meningoencefalită, înseamnă că a intrat în septicemie. Germenele de E.coli l-ar fi putut lua de la mamă în timpul nașterii sau din spital. Doctorii ar fi trebuit să facă până acum analize mamei pentru a determina sursa infecției. La cât de repede a evoluat infecția, e puțin probabil să fie vorba de E.coli comunitar, ci mai degrabă o infecție cu piocianic”, a declarat o sursă medicală consultată de Gazeta Sporturilor.