Tudorel Toader: ‘Societatea trebuie canalizată pe ideea de prevenţie şi de reintegrare’

Tudorel Toader: 'Societatea trebuie canalizată pe ideea de prevenţie şi de reintegrare'
Sursă foto: Tudorel Toader / Facebook

Societatea nu trebuie canalizata pe ideea de „construim penitenciare” şi „îi băgăm la închisoare”, ci pe ideea de prevenţie şi de reintegrare, a declarat Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, luni seară, informează Agerpres, citând Antena 3.

„Adică societatea nu trebuie să fie canalizată pe ideea: construim penitenciare şi îi băgăm la închisoare. Societatea trebuie să ştie să prevină, să reintegreze social pe cei care au comis astfel de fapte. Şi atunci, îl ţii mai aproape, nu îl izolezi, pentru că statistică arată că izolarea, mai ales în condiţii improprii, nu facilitează reintegrarea socială, din păcate, cam invers”, a declarat Tudorel Toader.

„Noi trebuie să continuăm procesul acesta prin care prevenţia să fie pe primul plan, prin care coerciţia, pedeapsa să fie ultima soluţie, în care să punem accentul pe confiscarea bunurilor dobândite care au servit la săvârşirea infracţiunii, prin care să punem accent pe reintegrarea socială a celui care a comis fapte penale, cu serviciu de probaţiune, cu supravegherea cu brăţară electronică, munca în folosul comunităţii, cu zilele amendă”, a completat ministrul.

Pentru a-şi susţine punctul de vedere, Ministrul Justiţiei a făcut referire la legislaţia din state cu o democraţie consolidată.

„Dacă facem o comparaţie între reglementările din Codul penal român şi reglementările din alte coduri penale, cu state unde democraţia este consolidată, observăm deosebiri fundamentale şi în conţinutul normei de incriminare, dar şi în pedeapsă. Noi am trecut în 2014, când a intrat în vigoare noul Cod penal, de la regimul represiv la un regim preventiv, cu pedepse mai mici, cu prevenţie mai eficientă.”

Comentariile ministrului au venit după ce au fost înregistrate mai multe cazuri de infracţiuni comise de recidivişti sau cazuri de condamnaţi pentru infracţiuni foarte grave, dar eliberaţiîn baza recursului compensatoriu. Un astfel de exemplu în constituie eliberarea lui Alin Rotaru, cel mai mic dintre cei șapte violatori din Vaslui care au revoltat România în 2014, și care a fost eliberat din Penitenciarul Vaslui în luna iunie.

„Dar să ştiţi, şi vă spun în cunoştinţă de cauză, pedepsele pe care astăzi le avem în Codul penal sunt cu mult mai mari decât pedepsele din alte ţări europene sau nu, cu democraţie consolidată.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`