Un cutremur sever ar face prăpăd spitalele din România, susține Alexandru Rafila, min. Sănătății: „Avem nevoie de o strategie”

Un cutremur sever ar face prăpăd spitalele din România, susține Alexandru Rafila, min. Sănătății: „Avem nevoie de o strategie
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

România ar putea fi victima unor tragedii în lanț, în caz de cutremur, avertizează ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Joi, deputatul PSD a anunțat că cele mai multe spitale din țara noastră sunt vechi de 60-70 de ani, deci reprezintă„ un adevărat semnal de alarmă.

Riscurile se referă atât în cazul unui cutremur puternic, dar și situațiile în care este conectată prea multă aparatură, iar infrastructura poate ceda.

„Cele mai multe spitale sunt vechi de 60-70 de ani, sunt spitale făcute în epoca comunistă, marea lor majoritate. Sunt spitale cu instalaţiile electrice subdimensionate. Au nevoie de instalaţii noi.

Există anumite riscuri, mai ales când se pun în funcţiune instalaţii de oxigen în pandemie, dar trebuie să pui în balanţă ce faci dacă nu ai aceste spitale. Am auzit diverse discuţii că avem spitale destule cu risc seismic. De acord, dar între a avea un spital cu risc seismic şi a nu avea spital, probabil trebuie să avem o opţiune”, a declarat Rafila.

În cât timp ar trebui modernizate toate spitalele vechi din România

În opinia lui Rafila, toate spitalele din România ar trebui modernizate. Un termen realist reprezintă 25-30 de ani, susține ministrul.

„Noi trebuie să avem o strategie pe termen mediu de reabilitare a clădirilor care asigură asistenţa medicală spitalicească. Avem un pas timid cu cele trei spitale regionale şi cu alte câteva spitale care se fac prin PNRR.

Însă acest masterplan privind spitalele din România ar trebui urmărit în următorii 25-30 de ani, încât toate spitalele să treacă printr-un proces, fie de modernizare, fie de înlocuire, care pot deveni clădiri istorice sau muzee”, a mai transmis ministrul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`