Un reprezentant al industriei IT critică proiectul de cloud guvernamental: „Este o inițiativă deosebit de nocivă. Dă control absolut și discreționar asupra softului tuturor instituțiilor și datelor tuturor cetățenilor către SRI și STS”

Un reprezentant al industriei IT critică proiectul de cloud guvernamental: „Este o inițiativă deosebit de nocivă. Dă control absolut și discreționar asupra softului tuturor instituțiilor și datelor tuturor cetățenilor către SRI și STS”
Foto simbol: Pixabay

Alexandru Lăpușan, vicepreședintele Asociației Patronale a Industriei de Software (ANIS) și CEO al Zitec, a criticat în termeni duri ordonanța de urgență privind operaționalizarea cloud-ului guvernamental, care a fost pusă în dezbatere publică de Autoritatea pentru Digitalizare în România și despre care acesta susține că „este o inițiativă deosebit de nocivă”.

Proiectul de cloud guvernamental este „o inițiativă deosebit de nocivă”, spune Alexandru Lăpușan, reprezentant al industriei IT

Potrivit vicepreședintelui ANIS, ordonanța respectivă „dă control absolut și discreționar asupra softului tuturor instituțiilor și datelor tuturor cetățenilor către SRI și STS. Stați liniștiți, o să ne păzească Sfântul GDPR de abuzurile lor”. Mai mult, spune el, ea „blochează orice utilizare de servicii de cloud public în toate instituțiile de stat”.

Ordonanța, a continuat Alexandru Lăpușan, „construiește un monopol în zona ADR”.

„Dacă o instituție de stat dorește să utilizeze un SaaS mic, genul celor de 50 EUR pe lună, doar dacă ADR deține o astfel de soluție va putea să o facă. Video conferințe, calendare, email, management de proiect – adio SaaS din cloudul public. Acest OUG trebuie oprit cu orice preț, efectul ei va fi de blocare totală a digitalizarii în Romania. Comisia Europeană nu ar trebui să finanțeze acest proiect în această forma”, a adăugat Alexandru Lăpușan.

În opinia sa, „acest OUG trebuie aruncat și rescris de la zero”.

„Varianta pe lung: Din capul locului trebuie să spun că merită apreciat Guvernul României (MCID) că pune în transparență decizională o Ordonanță de Urgență. Că de moment ce este «de Urgență», în principiu nu ar fi timp de discuții, că de aia ii zice «de Urgență». Pe de alta parte, textul acesta minunat a fost ținut pe raftul ADR multe luni de zile, a suferit foarte mici modificări de la forma inițială, s-a mimat dialogul cu societatea civilă, și a fost scos la lumina zilei chiar înainte de termenul PNRR din martie cu privire la Cloudul Guvernamental”, a mai spus vicepreședintele ANIS.

Nu în ultimul rând, el s-a arătat de părere că „singurul scop al acestei OUG este sa dea cheile tuturor sistemelor software ale statului, si a tuturor datelor cetațenilor români către SRI și STS, sub acoperirea civilă a ADR”.

„Convingerea mea este ca vor sa forțeze mâna politicienilor care nu pricep cum vine treaba cu “cloudul” să o accepte așa cum au scris-o ei, de parcă nu s-ar putea rezolva mutarea acelui termen. Evident că ar fi timp și acum să faca un text bun și s-ar putea decala acel termen.

De fapt, singurul scop al acestei OUG este sa dea cheile tuturor sistemelor software ale statului, si a tuturor datelor cetațenilor români către SRI și STS, sub acoperirea civilă a ADR. Niciuna dintre aceste instituții nu are capacitatea, nici dovedită și nici potențială, să asigure (nici măcar prin subcontractare) digitalizarea Statului Român”, susține Alexandru Lăpușan.

Alexandru Lăpușan consideră că proiectul a fost elaborat „de oameni în haină militară.

„Inclusiv textul OUG nu a fost scris de politicieni sau de funcționari din Guvern, ci de oameni în haină militară. Că așa se fac lucrurile mai nou în democrația românească: militareste. Sau prin donații. Acum nu o să stau sa analizez textul OUG, o să fac asta în zilele următoare. Acum vreau să citim împreună comunicatul de presa al ADR, și poate un pic să ne uitam pe nota de fundamentare a acestei OUG. Nu de alta, dar sunt împănate cu minciuni. Nu exagerez, și alt cuvant mai drăgut nu văd să se potrivească”, a mai afirmat el, printre altele.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`