Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă. Avem deja focare la nivel de comunitate

Valeriu Gheorghiță: Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă. Avem deja focare la nivel de comunitate
Foto: Guvernul României / Facebook

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a declarat, vineri seara, la Digi24 că varianta Delta nu este dominantă în România în acest moment, însă se așteaptă la o creștere a persoanelor infectate cu această tulpină în perioada următoare.

„Ne așteptăm ca în următoarele săptămâni varianta Delta să devină dominantă, încă avem un număr mic de cazuri, iar circulația, transmiterea este redusă, nu putem să asumăm o transmitere comunitară a acestei variante. Dar vedem că avem deja focare constituite la nivel de comunitate, lăsând la o parte focarele familiale și circa 30%-35% din cazurile diagnosticate nu au un context epidemiologic particular, ceea ce ne duce cu gândul că aceste cazuri au fost dobândite pe teritoriul țării prin transmitere comunitară, chiar dacă este una limitată”, a precizat Valeriu Gheorghiță, vineri seara, la Digi 24.

Medicul militar a mai spus la începutul acestei săptămâni că numărul cazurilor cu tulpina Delta a crescut de cinci ori în ultimele 2 luni.

Valeriu Gheorghiță a precizat că, pentru a încuraja vaccinarea, există două tipuri de soluții. Pe de o parte, este motivarea prin vouchere, bonuri de masă, tombole care pentru un anumit segment populațional va avea un efect.

„Nu-mi dau seama care va fi efectul la nivelul populației, pentru că unii spun că vor să ne bage neapărat vaccinul”, a spus Gheorghiță.

El a precizat că sunt și măsuri cu caracter limitativ, restrictiv pentru persoanele nevaccinate.

„Dacă dăm timpul cu 8 luni în urmă, toți eram neprotejați și atunci restricțiile erau pentru toți. Acum, când sunt persoane vaccinate, pentru care riscul de a face o formă severă de boală e foarte mic, măsurile cu caracter restrictiv vizează persoanele nevaccinate tocmai pentru a le proteja, pentru a nu se infecta și a nu ajunge în spital. Nu sunt măsuri cu caracter discriminatoriu, ci sunt măsuri de protejare a persoanelor respective”, a susținut Valeriu Gheorghiță.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`