Valeriu Gheorghiță a preciat că studiile potrivit cărora vaccinul AstraZeneca ar avea o eficiență mai scăzută împotriva COVID-19 nu ar trebui să îi facă pe români să își piardă încrederea în vaccinurile produse de această companie. Coordonatorul campanieid e vaccinare a precizat că studiul respectiv este unul de fază 1 și 2, fără a putea fi studiată rata de eficacitate a acestui vaccin la varianta sudafricană:
“Eu cred că nu. Studiul la care faceți referire este un studiu de fază 1-2 în care au fost inclus un număr mic de persoane și în general erau persoane cu media vârstei de 30-33 de ani. Din acest punct de vedere erau persoane care apriori nu aveau un risc să dezvolte o formă severă sau critică de îmbolnăvire. Astfel că nu a putut fi studiată rata de eficacitate a acestui vaccin la persoanele înrolate în Africa de Sud infectate cu tulpina sufafricană.
Practic, nu vorbim de o lipsă a eficacității, vorbim de date care nu sunt suficient de concludente pentru a asigura utilitatea vaccinării în Africa de Sud cu vaccinul de la AstraZeneca. Chiar OMS a reluat aceste evaluări, având în vedere că acest tip de vaccin are toate datele de siguranță și eficacitate șic red că este important în perioada următoare să creștem rata de vaccinare, să creștem niveluld e acoperire pentru că doar în acest fel putem să reducem circulația virusului și să scădem riscul de emergență a noii tulpini virale cu mutații care pe lângă faptul că ne pot crește contagiozitatea, anumite mutații pot să fie asociate cu o virulență mai crescută, altele pot fi mutații care scapă de la protecția vaccinului. Recomandăm cu responsabilitate accelerarea campaniei de vaccinare”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.