Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat că persoanele afectate de pana de curent de vineri după-amiaza, semnalată în mai multe state europene, care a afectat și nord-vestul României, vor putea fi despăgubite prin intermediul unui fond constituit la nivelul Comisiei Europene.
„România a fost victima penei de curent ce a afectat aproape toate statele europene, nu cauza ei. Românii trebuie să ştie că în cazul unui incident european, cum este cazul în momentul de faţă, dacă nu se va reuşi să se stabilească cine este vinovat, atunci va exista la nivelul Comisiei Europene un fond prin care vor fi despăgubiţi cei afectaţi. Dacă se va găsi vinovatul acestui incident, el va suporta despăgubirile”, a declarat ministrul, menționând că despăgubirile se vor face prin intermediul instituțiilor naționale din fiecare țară afectată în parte.
Acesta a adăugat că Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) este deja în legătură cu autoritățile europene de protecție a consumatorului.
Virgil Popescu a dat asigurări că Sistemul Energetic Naţional funcţionează în parametri şi nu are sincope.
„Întreruperea energiei electrice din zona de nord – est a României, din ultimele ore, a fost cauzată de un incident care s-a produs la reţeaua electrică de transport europeană interconectată. Astfel că a fost afectată şi ţara noastră. Problemele au fost remediate, iar în acest moment consumatorii au din nou energie electrică. Cauzele şi condiţiile în care s-a produs acest incident urmează să fie analizate şi identificate la nivelul Asociaţiei Operatorilor de Transport şi Sistem din Europa – ENTSO-E. De asemenea, aş dori să dau asigurări că Sistemul Energetic Naţional funcţionează în parametri şi nu are sincope”, a scris oficialul pe rețeaua de socializare.
Amintim, o pană majoră de curent a afectat vineri consumatorii casnici și industriali din mai multe județe, inclusiv din Cluj, Sibiu și Mureș. Incidentul ar fi condus la oprirea activității la combinatul chimic Azomureș din Târgu Mureș.
Reprezentanții Transelectrica au transmis că este o problemă pe interconexiunea cu sistemul european.România se interconectează cu Europa prin Ungaria.
Din datele ENTSO-E, asociația europeană a operatorilor de sistem din Europa se poate vedea că România a importat brusc, o mare cantitate de energie înaintea panei de curent din Transilvania.
Potrivit e-nergia.ro, dacă până la ora 15.00 fluxurile de energie pe graniță arătau un export în creștere de la noi în rețeaua ungară – creștere “în pași”, normală, de la oră la oră – în ora următoare situația s-a inversat brusc. Dacă în intervalul orar 14-15 exportam în rețeaua ungară la o putere de 251 MW, brusc, o oră mai târziu fluxul spre Ungaria s-a oprit, și rețeaua românească a primit, brusc, din cea ungară 681 MW, în acea oră.
Incidentul este investigat la nivel european, transmite Asociația Operatorilor de Transport și Sistem din Europa –ENTSO-E, în contextul în care sistemul de energie din sud-estul Europei a fost separat de restul Europei, în timpul avariei de curent fără precedent care a afectat România.