În cinci comune din județul Buzău nu s-a înregistrat anul trecut nici măcar o singură căsătorie, fenomen acutizat de faptul că majoritatea tinerilor au ales să plece în orașe și de faptul că mulți nu mai văd certificatul legal ca pe o necesitate.
Potrivit datelor provizorii ale Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS), cele mai multe căsătorii au fost înregistrate anul precedent la nivelul municipiului Buzău, respectiv 1.137. În schimb, în comunele Balta Albă, Bozioru, Mărgăriteşti, Pardoşi și Ziduri nu s-a înregistrat nicio căsătorie.
„Nu s-au mai făcut de mult căsătorii, acum doi ani am făcut vreo două căsătorii în rest nu s-au mai făcut de mult timp căsătorii. Populaţia este îmbătrânită, mai avem vreo 300 de cetăţeni în toată comuna. Încercăm să atragem tinerii aici, este o zonă frumoasă, executăm asfaltări, avem iluminat public modern, cărţi funciare punem la dispoziţie gratuit, sunt terenuri de vânzare. Pe Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă avem două microbuze electrice, cu staţii de încărcare în colaborare cu localitatea Buda. Şcoală nu mai avem de 6-7 ani, copiii îi ducem în comuna Murgeşti. Suntem într-un declin total, o comună care a avut peste 3000 de locuitori până în 1989. Suntem la 25 km de Râmnicu Sărat şi la 40 de km de municipiul Buzău”, a declarat, pentru Agerpres, Iulian Preda, primarul comunei Pardoşi.
Specialiştii în resurse umane susțin că satele se depopulează deoarece tinerii pleacă la orașe, unde au cu mult mai multe posibilități de angajare.
„Încet, încet acele localităţi vor dispărea, este clar acest lucru. Declinul comunităţilor rurale a început din anul 1990 din momentul în care locuitorii aşezărilor rurale au putut avea acces neîngrădit către zonele urbane cu prosperitate, cu locuri de muncă”, a declarat, pentru Agerpres, Ionel Tociu, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă.
Dincolo de aspectele financiare, numărul căsătoriilor e în scădere deoarece societatea pur și simplu s-a schimbat, iar acum nu mai e la fel de puternică această așteptare de a-ți întemeia o familie.
„Cu ani în urmă, să te căsătoreşti şi să ai copii era de aşteptat. În ultimele două decenii, aceste aşteptări s-au schimbat, din ce în ce mai puţini oameni mai consideră căsătoria o necesitate. Ca societate ne schimbăm într-un ritm cu care este foarte greu să ţii pasul. Ni se schimbă valorile, nu ştim ce vrem, alergăm să ne facem o carieră, ne deconectăm de originile noastre. (…)
Există mai puţine relaţii care devin suficient de serioase. Întâlnirile moderne sunt o activitate extrem de complexă, adesea turbulentă şi acum există mai puţine aşteptări sociale ca o relaţie să ‘ducă undeva’. Mulţi oameni pur şi simplu nu ajung la punctul în care se simt confortabil să se angajeze într-o uniune pe viaţă cu un partener”, a declarat, pentru Agerpres, Simona Georgiana Neicu, psihoterapeut sistemic al familiei şi cuplului in formare.