A plătit o sumă colosală ca să devină regele Kalașnikov. Cine a reușit să pună mâna pe celebra fabrică de arme

A plătit o sumă colosală ca să devină regele Kalașnikov. Cine a reușit să pună mâna pe celebra fabrică de arme
Foto: Pixabay

Kalașnikovul, numit și AK-47, este un adevărat simbol al teritoriului rusesc. Arma de foc proiectată în anii ’40 a devenit foarte de populară la nivel global, cu peste 75 de milioane de bucăți construite.

Fabrica rusească de arme Kalașnikov a fost preluată de către Alan Lușnikov, fost ministru adjunct al Transporturilor, în perioada 2017 – 2018, informează Agerpres.Acesta a achiziționat 75% din acțiuni, prin intermediul companiei TKH-Invest. Lușnikov a cumpărat pachetul majoritarde la Aleksei Krivoruciko, ministru adjunct al Apărării, care figurează pe lista figurilor din Rusia pe lista de sancțiuni a UE, pentru otrvăvirea lui Aleksei Navalny, opozantul lui Vladimir Putin.

Sumă uriașă pentru tranzacția Kalașnikov

Restul de 25% este deținut de conglomeratul militaro-industrial de stat Rostec. Pentru tranzacția pachetului majoritar, societatea Kalașnikov nu a comunicat informații financiare, dar ziarul Kommersant de la Moscova a dezvăluit faptul că valoarea totală a tranzacției este de aproape 13 miliarde de dolari.

Kalașnikov se află pe lista sancțiunilor SUA din anul 2014, după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea. Compania rusească produce aproximaitv 95% din armele ușoare ale statului. În ultimii ani, și-a dezvoltat gama, cu armament de înaltă precizie, drone și echipamente de ultimă generație.