Potrivit unor surse diplomatice de la Bruxelles, ambasadorii ţărilor europene și-au exprimat luni încrederea într-un eventual acord între Uniunea Europeană şi China privind protejarea în mod reciproc a investiţiilor.
Comisia Europeană a declarat recent că s-au înregistrat progrese în negocierile cu Administraţia Chinei pe marginea acestui subiect, inclusiv asupra condiţiilor de lucru şi combaterii muncii forţate.
Astfel, ambasadorii ţărilor UE „au salutat progresele”, permiţând „ajungerea la un acord politic”, a declarat un diplomat european.
Și șeful camerei de comerț a UE din Beijing, Joerg Wuttke, a declarat luna aceasta pentru AFP că negociatorii „aparent au făcut pași mari în accesul pe piață”.
„Trebuie să fim atenți, dar atât timp cât China este de acord, ar putea exista un anunț oficial de la Bruxelles și Beijing până la sfârșitul săptămânii”, au precizat sursele citate.
Acordul ar reprezenta un impuls major pentru ambele părți și va întări legăturile economice dintre giganți, înainte de sosirea la Casa Albă a președintelui ales Joe Biden, în ianuarie.
Liderul SUA, Donald Trump, s-a angajat într-un război comercial cu China, dar succesorul său și-a exprimat îngrijorarea cu privire la inițiativa UE, echipa sa îndemnând Bruxelles-ul să se consulte cu Washingtonul.
În timp ce administrația lui Trump s-a angajat într-un război al cuvintelor cu Beijingul, Bruxelles a adoptat o abordare echilibrată.
Așadar, ca parte a acordului, UE a cerut Beijingului să consolideze respectul pentru proprietatea intelectuală, să pună capăt obligațiilor de transfer de tehnologie, să reducă subvențiile pentru întreprinderile publice și să își îmbunătățească angajamentele privind schimbările climatice.
Tot în întâlnirea de luni, ambasadorii UE au decis o aplicare provizorie a acordului comercial post-Brexit cu Marea Britanie, începând cu prima zi a noului an.
„Ambasadorii UE au aprobat în unanimitate aplicarea provizorie a Acordului comercial şi de cooperare între UE şi Regatul Unit, începând de la 1 ianuarie.
Acordul urmează, acum, să fie aprobat – prin procedura scrisă – de către guvernele celor 27 de state membre ale Uniunii Europene până marţi la ora 14.00 GMT (16.00, ora României)”, a anunţat Sebastian Fischer, purtător de cuvânt al preşedinţiei germane a Consiliului European.
Acest acord permite un acces – fără cote şi taxe vamale – al regatului pe piaţa unică europeană, cu 450 de milioane de consumatori, însă nu împiedică faptul ca Marea Britanie sau statele membre UE să fie afectate de perturbări şi de efecte economice nedorite.
Textul acordului commercial (1.246 de pagini) urmează să fie publicat în Jurnalul Oficial al UE până joi, pentru a putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2021. Textul se aplică doar temporar până la ratificarea acestuia de către Parlamentul European (PE). Instituția ar urma să organizeze o sesiune extraordinară la sfârşitul lunii februarie, în vederea supunerii la vot a documentului.
Acordul prevede o aplicare provizorie până la 28 februarie, mai puţin în cazul în care cele două părţi nu decid altă dată-limită.
Amintim, în Ajunul Crăciunului, după lungi negocieri, Bruxellesul şi Londra au ajuns la un acord asupra viitoarelor lor relaţii comerciale, cu doar şapte zile înaintea ieşirii efective a regatului din Uniune.