ALEGERI ÎN SUA | Analiza lui Michael Moore, unul dintre puținii care au anticipat victoria lui Donald Trump în 2016. „Atât de crâncenă e bătălia de acum”

ALEGERI ÎN SUA | Analiza lui Michael Moore, unul dintre puținii care au anticipat victoria lui Donald Trump în 2016. „Atât de crâncenă e bătălia de acum”
Foto: Hepta - Abaca Press / Dyck Darryl/CP/ABACA

Regizorul Michael Moore, laureat cu Oscar, a fost unul dintre puținii care au anticipat victoria lui Donald Trump la alegerile prezidențiale americane din 2016. De data aceasta, el se ferește să facă previziuni, dar de un lucru e convins: sondajele nu sunt de încredere.

Marți are loc scrutinul prezidențial în SUA. Americanii aleg noul locatar de la Casa Albă dintre candidatul republican Donald Trump, actualul președinte, și candidatul democrat Joe Biden, fost vicepreședinte în mandatul lui Barack Obama. Peste 100 de milioane de cetățeni au votat deja anticipat, un număr record.

Într-un interviul pentru Current Affaires, Michael Moore a susținut că a reușit să anticipeze rezultatul scrutinului precedent, dar 2020 nu e ca 2016: „Cred că e foarte posibil ca Trump să fie îngropat într-un morman de buletine de vot. Chiar cred că asta se poate întâmpla. Mai cred, de asemenea, că e un geniu diabolic ce nu poate fi subestimat. Și mai cred că, în felul lui, e mai inteligent decât noi toți”.

El a ținut să remarce și un lucru pozitiv față de alegerile precedente. El a declarat pentru The Hollywood Reporter: „Nu cred că de data asta oamenii mai sunt mulțumiți cu ei înșiși. Cred că majoritatea oamenilor nu vor clama victoria până când lucrurile nu vor fi cu adevărat tranșate. Ăsta e un lucru bun”.

Michael Moore, critici pentru candidatul Joe Biden, laude pentru omul Joe Biden

Moore a mai remarcat entuziasmul incredibil de care dau dovadă susținătorii lui Donald Trump. Nu același lucru l-a putut spune despre cei care sunt de partea contracandidatului Joe Biden.

Într-un articol pentru The Hollywood Reporter, el a reproșat faptul că Biden nu s-a adresat electoratului, așa cum ar fi trebuit s-o facă: „Democrații nu înțelegeau de ce, acum o lună, îi întrebam: ”Unde e Biden? De ce nu vine în Michigan?”. Apoi a venit, dar primele două deplasări au fost în comunități predomant albe”.

În schimb, Moore a avut cuvinte de laudă despre omul Biden: „Cred că Biden e un om bun și cred că are conștiință. Eu nu cred că el se duce duminică la slujbă pentru spectacol, ci pentru că chiar crede că vom fi judecați după cum ne comportăm cu cei mai puțin norocoși dintre noi. Mâ gândesc că el crede cu adevărat că trebuie să-ți iubești aproapele, dar și dușmanul”.

Michael Moore: Donald Trump e produsul Americii

Regizorul a insistat că Donald Trump este un produs al Americii și acest fapt este extrem de important.

„De fapt asta mi-a atras atenția la Trump de la început. Îi rog pe oameni să priceapă că Trump nu a picat pur și simplu din cer. El este un produs al acestei țări. El este rezultatul final al unei națiuni care a permis bogaților să fie la butoane. Încă de acum 40 de ani, de la

Reagan, s-a produs un transfer de 47 de trilioane de la săraci și clasa muncitoare la clasa de mijloc și la elitele bogate. 47 de trilioane pe care oamenii nu le-au avut în buzunarele lor, pe care nu le-au putut cheltui sau investi într-un nivel de trai mai bun. Au ajuns la elita elitelor și ne e mai rău de atunci”, a mai declarat Moore, pentru Current Affaires.

Regizorul Michael Moore: Să nu credeți în sondaje!

Moore a insistat apoi că sondajele nu ar trebui luate în seamă deoarece mulți dintre susținătorii lui Donald Trump se feresc să spună că au votat cu el.

„Ascultați-mă: în primul rând, nu credeți în sondajele astea. În al doilea rând, procentele în dreptul lui Trump întotdeauna sunt mai mici. Când cei de la casele de sondare sună un votant Trump, acesta devine foarte suspicios, se gândește că e sunat de ”deep state” și e întrebat cu cine a votat. Amintiți-vă că pentru ei totul este fake news. Deci nu e o numărătoare corectă.

Cred că cel mai bine e să faci un lucru care nu ține de știință. Când vi se spune că Biden conduce cu un anumit procent, tăiați acel procent la jumătate. Abia atunci veți ajunge în marja de eroare de 4%. Atât de crâncenă e bătălia asta”, a mai spus Michael Moore, pentru The Hill.

Ultima oră
23:45 - Șeful marinei germane a demisionat după ce a declarat că Peninsula Crimeea „este dusă” și că „probabil” Vladimir Putin merită respect
23:19 - SUA nu organizează la ora actuală evacuarea cetățenilor americani din Ucraina, spune Washingtonul: „Sunt disponibile zboruri comerciale pentru a sprijini plecările”
22:52 - VIDEO. Imagini simbolice pe Palatul Victoria la 160 de ani de la primul Guvern al României. Nicolae Ciucă: Guvernul trebuie să rămână punct de sprijin pentru cetățeni și pentru celelalte instituții ale statului
22:36 - Kievul acuză Germania că „îl încurajează” pe Vladimir Putin să atace Ucraina. Dmytro Kuleba, nemulțumit de refuzul Berlinului de a livra ajutor militar
22:08 - Edi Iordănescu recunoaște că „sunt șanse foarte mari” să devină noul selecționer la naționalei. Mihai Stoichiță (FRF): În principiu s-au pus la punct toate treburile
21:49 - Titus Corlățean: România a devenit deranjantă pentru Rusia când a aderat la Alianța Nord-Atlantică. Nu mai suntem parteneri NATO, ci suntem NATO și beneficiem de clauzele de securitate colectivă (VIDEO)
21:21 - Prefectul Alexandra Văcaru susține că „va recurge la toate remediile legale în vederea asigurării climatului de securitate” în București
21:06 - Misiune NATO de supraveghere aeriană în Bulgaria, în contextul tensiunilor cu Federația Rusă
20:43 - Stelian Bujduveanu: Greva ilegală de la STB a blocat o capitală, iar a negocia cu sindicatul este ca și cum ai negocia cu teroriștii care iau ostatici. Vom continua reformele din STB cu salariații de bună credință
20:22 - Vasile Bănescu (BOR): În absența valorilor tari, o societate face implozie. Omul de astăzi nu mai are legătură cu omul curajos de altădată care a trecut prin necesitudini crunte ale istoriei (VIDEO)