Alegerile americane înseamnă un nou început în relațiile SUA – UE. Ministrul de Externe al Franței, poziție fermă

Alegerile americane înseamnă un nou început în relațiile SUA - UE. Ministrul de Externe al Franței, poziție fermă
foto: Hepta.ro / Zuma Press / Ios

Alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii reevaluează relațiile dintre teritotriul superputerii cu cel european. Liderii de pe continent au oferit deja reacții pe marginea acestui subiect, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Jean-Yves Le Drian, ministrul de Externe al Franței, se numără printre liderii europeni care a oferit reacții în urma scrutinului american. În opinia sa, SUA și Uniunea Europeană vor trebui să construiască „o nouă relație transatlantică” după alegerile prezidențiale americane, indiferent de rezultat.

„Va trebui să reconstruim de acum o nouă relație transatlantică, care să fie un nou parteneriat”, a declarat șeful diplomației franceze, potrivit presei internaționale.

Le Drian a refuzat să aleagă între Donald Trump și Joe Biden. El a menționat că acest aspect revine americanilor.

„Va trebui apoi ca noi să lucrăm cu personalitatea aleasă și cu noul guvern american, oricare ar fi acesta”, a precizat oficialul francez.

Joe Biden, aproape să devină cel de-al 46-lea președinte al SUA

Manifestaţii încep, iar tensiunile cresc în Statele Unite, după alegerile prezidenţiale de marţi, pe măsură ce numărarea voturilor continuă, relatează Euronews.

„Opriţi numărarea”, scandau zeci de susţinători ai lui Donald Trump în faţa unui centru de numărare a voturilor la Detroit, în Michigan – un stat-cheie în care Joe Biden a obţinut o victorie.

La Chicago, spre deosebire de Detroit, manifestanţi i-au cerut preşedintelui în exerciţiu Donald Trump să plece de la Casa Albă. Ei au pancarte cu mesaje – „Fiecare vot contează” şi „Trump, afară!”.

Șansele lui Joe Biden de a deveni al 46-lea președinte al Statelor Unite au crescut considerabil, el fiind cu certitudine principalul favorit în acest moment. Proiectat de Fox News la doar șase voturi distanță de numărul minim care i-ar asigura o victorie în Colegiul Electoral, candidatului democrat i-ar fi practic suficient să se impună în Nevada, stat în care numărătoarea voturilor a fost suspendată în momentul în care avea un avans de circa 8.000 de voturi.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`