Ambasada SUA din România: „Susținem dreptul statelor de a alege liber ce aranjamente de securitate fac, inclusiv în ce alianțe devin membre”

Ambasada SUA din România: Susținem dreptul statelor de a alege liber ce aranjamente de securitate fac, inclusiv în ce alianțe devin membre
(Foto: Hepta - Sergey) Guneev

Ambasada SUA la București reacționează după ultimele solicitări ale Rusiei, ca NATO să se retragă militar din România și din Bulgaria. Potrivit unui mesah publicat pe pagina de Facebook a ambasadei SUA, statele au dreptul de a alege liber ce aranjamente de securitate fac, inclusiv în ce alianțe devin membre:

Reacția Ambasadei SUA

“Faptul că regimul Putin este agresiv și se bazează pe amenințări și intimidare are o consecință firească, anume că statele se gândesc la opțiuni pentru a se apăra.

Conform principiilor de bază ale securității europene, susținem dreptul statelor de a alege liber ce aranjamente de securitate fac, inclusiv în ce alianțe devin membre.

Acest lucru se aplică Ucrainei și oricărui alt stat.

Stop propagandei false!”, este mesajul Ambasadei SUA.

Rusia confirmă că a cerut oficial retragerea forțelor NATO din România și Bulgaria

Federația Rusă a precizat că printre „garanțiile de securitate” pe care le pretinde Occidentului se numără și retragerea trupelor NATO din Bulgaria și România. Ministerul rus de externe spune că a formulat în mod explicit această revendicare, transmite agenția de presă RIA Novosti.

Potrivit Moscovei, Federația Rusă dorește revenirea la configurația de securitate din 1997, când România și Bulgaria încă nu aderaseră la NATO.

„Unul dintre fundamentele inițiativei noastre, despre care ați menționat, este formulat în mod deliberat foarte clar și nu permite interpretări ambigue. Vorbim despre retragerea forțelor, echipamentelor și armelor străine și alte demersuri pentru a reveni la configurația din 1997 pe teritoriul țărilor care nu erau membre NATO la data precizată. Acestea includ atât Bulgaria, cât și România”, se arată în răspunsurile formulate de Ministerul rus de externe la întrebările pe care le-a primit ministrul Serghei Lavrov în conferința anuală de presă.

Urmăriți B1TV.ro și pe