Rusia a cerut oficial retragerea forțelor NATO din România și Bulgaria, ca parte din așa-zisele „garanții de securitate” pe care le solicită Occidentului

Rusia a cerut oficial retragerea forțelor NATO din România și Bulgaria, ca parte din așa-zisele „garanții de securitate” pe care le solicită Occidentului
Foto: Facebook @ NATO Force Integration Unit Romania

Federația Rusă a precizat că printre „garanțiile de securitate” pe care le pretinde Occidentului se numără și retragerea trupelor NATO din Bulgaria și România. Ministerul rus de externe spune că a formulat în mod explicit această revendicare, transmite agenția de presă RIA Novosti.

Rusia confirmă că a cerut oficial retragerea forțelor NATO din România și Bulgaria

Potrivit Moscovei, Federația Rusă dorește revenirea la configurația de securitate din 1997, când România și Bulgaria încă nu aderaseră la NATO.

„Unul dintre fundamentele inițiativei noastre, despre care ați menționat, este formulat în mod deliberat foarte clar și nu permite interpretări ambigue. Vorbim despre retragerea forțelor, echipamentelor și armelor străine și alte demersuri pentru a reveni la configurația din 1997 pe teritoriul țărilor care nu erau membre NATO la data precizată. Acestea includ atât Bulgaria, cât și România”, se arată în răspunsurile formulate de Ministerul rus de externe la întrebările pe care le-a primit ministrul Serghei Lavrov în conferința anuală de presă.

SUA și Franța, gata să consolideze prezența militară aliată în România

Într-un gest de solidaritate transalantică, SUA a anunțat că va spori prezența militară americană în România dacă Federația Rusă va invada Ucraina.

„Vom mări prezența trupelor în Polonia, România etc, dacă într-adevăr (Vladimir Putin) face mișcarea (invazia, n.r.) pentru că avem o obligație sacră în Articolul 5 să apărăm aceste țări. Sunt parte din NATO. Nu avem această obligație în ceea ce privește Ucraina, cu toate că avem o îngrijorare mare cu privire la ceea ce se întâmplă în Ucraina”, declara Joe Biden, într-un anunț salutat de președintele Klaus Iohannis și de premierul Nicolae Ciucă.

Un anunț similar a făcut și Emmanuel Macron, care a exprimat disponibilitatea Franței de a participa la prezența militară NATO în România.

„Anunțul important al Președintelui Emmanuel Macron privind disponibilitatea Franței de a participa la prezența militară NATO în România pe Flancul Estic e rezultatul notabil al eforturilor constante ale Președintelui Klaus Iohannis. Mulțumesc, Jean-Yves Le Drian (ministrul francez al afacerilor externe, n.r.), pentru dialogul nostru fructuos pe acest subiect”, a fost reacția ministrului român de Externe, Bogdan Aurescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe