Ministerul rus al afacerilor externe a anunțat, vineri, că a convocat-o la sediul instituției pe ambasadoarea britanică în Federația Rusă, Deborah Bronnert, și a protestat vehement în legătură cu noile sancțiuni britanice cu care se confruntă presa rusă, transmite Reuters.
Potrivit Moscovei, Federația Rusă va continua să reacționeze „dur și decisiv” la toate sancțiunile impuse de Marea Britanie.
Londra anunța la începutul lui mai un nou val de măsuri menite să intensifice presiunea pe Moscova pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Sancțiunile introduse au vizat și diverși jurnaliști, dar și o serie de organizații media.
Federația Rusă se confruntă cu sancțiuni fără precedent din cauza invaziei pe care a lansat-o în Ucraina, un război de agresiune despre care susține că ar fi o „operațiune militară specială” pentru a dezarma și „denazifica” țara invadată. Kievul și Occidentul au respins poziția Moscovei ca fiind un pretext pentru o ofensivă militară ilegală, nejustificată și complet neprovocată, iar Londra a fost și este unul dintre cei mai importanți susținători ai cauzei ucrainene.
Încercând să justifice obiectivul absurd al Moscovei de a „denazifica” Ucraina, țară condusă de un președinte evreu, ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, a provocat furia Israelului, afirmând că și Adolf Hitler avea „sânge evreiesc” și că „antisemiții cei mai înflăcărați sunt de obicei evrei”. După un schimb de replici dure, Ierusalimul anunța că Vladimir Putin a prezentat scuze și că problema a fost remediată, însă Kremlinul a evitat să confirme anunțul părții israeliene.