Armele folosite de ruși în Ucraina ar avea componente britanice, în ciuda embargoului instituit în 2014. Londra a anunțat deschiderea unei anchete

Armele folosite de ruși în Ucraina ar avea componente britanice, în ciuda embargoului instituit în 2014. Londra a anunțat deschiderea unei anchete
Tanc rusesc în regiunea ucraineană Harkov. Sursă foto: Hepta - Sputnik Russian Defence Ministry

Armele folosite de ruși în Ucraina au deseori componente fabricate în străinătate, unele fiind de proveniență britanică. Asta deși exportul de componente de uz militar se află sub incidența unui embargo din 2014, când Rusia a anexat ilegal Crimeea.

Informația apare într-un raport al Institutului Regal al Serviciilor Unite (RUSI), cel mai vechi grup de reflecție în domeniul apărării și securității din Marea Britanie.

Drept reacție, Londra a anunțat deschiderea unei anchete.

Armele rușilor au componente britanice, în ciuda embargoului

Forțele armate ucrainene care au examinat armele rusești recuperate de pe câmpul de luptă au constatat că acestea au componente străine, unele de proveniență britanică, în ciuda embargoului instituit în 2014. Un exemplu e cel al tranzistoarelor de înaltă frecvență fabricate în Marea Britanie și care au fost găsite în sistemul de bruiaj Borisoglebsk-2.

Deși Marea Britanie a impus, în 2014, embargo asupra vânzării de arme în Rusia, au existat informații că unele licențe de export ar fi continuat să fie eliberate. În luna martie, Londra a interzis și exportul direct de componente cu dublă utilizare – civilă și militară, amintește The Guardian.

Cum ar păcăli Rusia embargoul

Raportul RUSI nu sugerează vreo încălcare a embargoului de către producători, dar există temeri că Rusia încurajează contrabanda și se folosește de țări terțe. Documentul precizează că sancțiunile vor face ca Moscova să fie tot mai dependentă de contrabandă, pentru a se asigura că armamentul său funcționează.

Autorii raportului avertizează că Rusia poate păcăli embargoul cu ajutorul terților și au recomandat ca India să fie supusă unor restricții specifice. Asta chiar când premierul britanic Boris Johnson se afla în India și anunța că guvernul său va facilita acordurile cu New Delhi pentru exportul de armament. De precizat că India s-a abținut de la vot când ONU a adoptat rezoluția de condamnare a agresiunii rusești în Ucraina.

În plus, există numeroase companii din țări precum China, Cehia, Serbia, Armenia, Kazahstan sau Turcia care sunt dispuse să răspundă cererilor Rusiei.

Marea Britanie deschide o anchetă privind posibilele încălcări ale embargoului

Potrivit Daily Telegraph, după publicarea raportului RUSI, guvernul de la Londra a decis să deschidă o anchetă.

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a declarat că ei au impus „cele mai ample și mai severe sancțiuni economice cu care s-a confruntat vreodată Rusia”, că iau în serios toate acuzațiile credibile privind posibile încălcări ale embargoului și că vor lua măsuri suplimentare dacă e cazul.

La rândul său, Boris Johnson a susținut că se va asigura că exporturile britanice către India nu vor deveni armament rusesc.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`