Austria și Olanda au blocat aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, la votul decisiv din JAI

Austria și Olanda au blocat aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, la votul decisiv din JAI
Foto: Hepta.ro / hepta photo agency / Claus Kiefer

Miniștrii de interne din Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, joi, la reuniunea Consiliului Justiție și Afaceri Interne de la Bruxelles, susțin sursele G4Media. În schimb, Croația a primit undă verde și va intra în zona de liber schimb de la 1 ianuarie 2023.

Austria și Olanda au blocat aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen

Austria rămăsese ultima țară membră a Schengen care manifesta opoziție publică față de intrarea României în zona de liber schimb, însă votul „împotrivă” al Olandei ar fi venit, în teorie, ca urmare a faptului că dosarul României și cel al Bulgariei sunt cuplate, iar partea olandeză nu este de acord cu aderarea bulgarilor.

Ministrul austriac al afacerilor interne, Gerhard Karner, reiterase încă de joi dimineață că Austria va bloca aderarea României și a Bulgariei. Comentând anunțul pe B1 TV, analistul de politică externă Răzvan Pantelimon spunea că „este clar că astăzi nu vom intra în Schengen”, astfel că varianta optimă ar fi să primim o dată certă.

„Cea mai bună variantă ar fi cea în care primim o dată certă. Este clar că în ceea ce privește Austria lucrurile țin și de contextul intern, în ianuarie au alegeri într-unul dintre landuri, foarte important, și atunci tema aceasta a migrației este o temă importantă pe plan intern. Faptul că ministru de interne austriac a dat declarații doar presei austriece, după cum ați arătat și dumneavoastră, este cred încă o dovadă că tot acest discurs este mai mult intern decât extern. De aceea, probabil că după terminarea alegerilor se poate ajunge la o înțelegere și o posibilă intrare a României în Schengen”, afirma Răzvan Pantelimon, la Știrile B1 TV prezentate de Andreea Moraru.

Urmăriți B1TV.ro și pe