Mai multe documente obţinute de publicaţia ‘The Washington Post’ arată că guvernele succesive ale Statelor Unite şi-au minţit sistematic propria populaţie cu privire la modul în care se desfăşoară Războiul din Afganistan timp de 18 ani, aratăCNN.
Scopul minciunilor ar fi fost ascunderea faptului că Statele Unite de fapt pierde Războiul din Afganistan. ‘The Washington Post’ susţine că a obţinut peste 2.000 de pagini, o parte a cărora fac parte dintr-un raport denumit „Lecţiile Învăţate” (Lessons Learned).
Legat de lucrurile scris în acel raport, ‘The Washington Post’ a intervievat aproximativ 600 de persoane. În urma interviurilor, publicaţia americană a concluzionat: „O parte a celor intervievaţi (cu privire la raport – n.r.) au descris în mod explicit eforturile susţinute ale guvernului american de a păcăli, în mod deliberat, publicul american. Au spus că era un lucru obişnuit la centrul de comandă din Kabul (capitala Afganistanului – n.r.) – şi la Casa Albă – să distorsioneze statisticile astfel încât să rezulte că Statele Unite câştiga războiul, când de fapt nu era cazul”.
În cele peste 2.000 de pagini scurse în presă, apare şi un raport al fostului secretar american pentru Apărare, Donald Rumsfeld, care în 2002 scria că: „Ştiu că sunt puţin nerăbdător. Însă mă îngrijorează faptul că Iranul şi Rusia au planuri cu privire la Afganistan şi noi nu. AJUTOR!”.
Şi generalul Douglas Lute, care a fost servit atât în Administraţia Bush, cât şi în cea a lui Barack Obama, preciza în 2015 ca: „Am fost lipsiţi de o înţelegere fundamentală a Afganistanului. Nu ştiam ce facem”.
De asemenea, din documentele scurse în presă americană indica şi faptul că guvernul american nu a efectuat o estimare clară a cheltuielilor militare. Cu toate acestea, o sursă nenumit din documentele scurse indică faptul că 90% din banii cheltuiţi pe război au fost peşte cu mult peste necesităţi.
Potrivit estimărilor făcute de ‘The Washington Post’, cheltuielile militare s-ar situa undeva între 934 şi 978 de miliarde de dolari.
Foto: Militari americani din Afganistan (sursăfoto: Facebook / USForces Afghanistan)
Poate Statele Unite să piardă Războiul din Afganistan
Realist vorbind, Statele Unite nu are cum să piardă Războiul din Afganistan. Puterea ei militară este, pur şi simplu, prea mare. Însă nici nu îl poate câştiga, nu atâta timp cât se confruntă cu un război de gherilă perpetuu. Prin urmare, singura opţiune viabilă este retragerea. De aici şi eforturile sistematice ale Statelor Unite de a face un acord cu talibanii. Acord care, însă, nu va garanta pacea în Afganistan, ci doar pacea dintre Statele Unite şi talibani.
De precizat că indicii care indicau faptul că Statele Unite nu câştiga Războiul din Afganistan (şi că nici nu are cum să facă acest lucru) apăruseră încă de la sfârşitul deceniului trecut.
Într-o analiză din 2009, de exemplu, analiştii de la STRATFOR indicau faptul că: „Problema nu a fost că Statele Unite ar putea înfrânge toţi isurgentii; aşa ceva nu era posibil”.
Şi tot atunci se vorbea de faptul că Statele Unite ar fi învăţat, totuşi, ceva din experienţele anterioare, mai ales din cele ale Uniunii Sovietice: „Ruşii au încercat să-i zdrobească pe insurgenţi, în timp ce americanii încearcă să-i câştige şi să pună capăt insurgentei prin convingerea susţinătorilor talibanilor şi prin înţelegeri politice cu liderii lor (ai talibanilor – n.r.)„.
Statele Unite a intrat în negocieri cu talibanii (într-o primă fază secrete) încă din deceniul trecut. Un prim-scop al Washingtonului fiind de a păstrasistemului politic impus pe cale armată, chiar şi după retragerea trupelor. Un al doilea obiectiv de la acea dată era cooptarea talibanilor în noul sistem politic, astfel încât să li se ofere şi acces la funcţii de conducere, dar în acelaşi timp să nici să nu li se permită să preia controlul ţării (aşa cum au făcut-o după retragerea sovietică, de exemplu). După retragere, URSS-ul a lăsat în urmă un sistem politic, care avea în frunte Partidul Comunist din Afganistan. În doar câţiva ani, acesta a fost răsturnat de la putere de către talibani.
Acest ultim obiectiv a fost (şi încă este), însă, incompativil cu ambiţiile talibanilor.