Părţile combatante din Libia își declară ‘interesul sincer’ pentru negocieri de pace. În acelaşi timp se înarmează (FOTO, VIDEO)

Sursă foto: Hepta.ro & Facebook

Există”un interes sincer” pentru demararea negocierilor dintre facţiunile adverse, a declarat marţi, Ghassan Salame, trimisul special libian, pe marginea discuţiilor de la Geneva, transmite Reuters.

Acelaşi oficial al ONU a precizat, însă, ca în timp „interesul sincer” pentru negocieri este declarat, este încălcat şi un embargo pe armament impus Libiei. El acuza faptul că în Libia continua să vină mercenari, angajaţi de ambele părţi.

Discuţiile de la Geneva au loc sub auspiciile Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). Iar la ele iau parte cinci ofiţeri de rang înalt ai „Guvernul al Acordului Naţional” şi cinci ofiţeri de rang înalt aşa-numitei „Armata Naţională Libian”, totul sub mediarea trimisului special libian al ONU, Ghassan Salamé.

La mijlocul lunii ianuarie, la Berlin, au mai avut loc negocieri de pace, la care a luat parte inclusiv generalul rebel Khalifa Haftar, care încearcă distrugerea guvernului recunoscut de ONU. Acesta din urmă fusese de acord „să se conformeze” cu termenii unui acord de încetare a focului care, în principiu, era oricum intrat în vigoare. Dar în fapt, luptele au continua – rapoartele iniţiale chiar indicau o încetare a focului.

Pe fond, generalul rebel Khalifa Haftar nu are un motiv real să-şi oprească ofensiva (ci eventual doar să o încetinească) întrucât facţiunea adversă primeşte în fiecare zi tot mai mult armament.

„Am început ieri (luni – n.r.) să discutăm cu ei (cele două facţiuni – n.r.) o lungă listă de puncte de pe agenda noastră, începând cu o încercare de a transforma armistiţiul într-unul mai solid, mai puţin încălcat de cele două părţi, şi de asemenea să transformăm acel armistiţiu într-un acord real de încetare a focului”, a declarat Ghassan Salame.

Foto: Angela Merkel şi Vladimir Puţin la Summit-ul de la Berlin, de la mijlocul lunii inuarie (sursă foto: hepta.ro)

Cine conduce „Guvernul Acordului Naţional”

Aceasta facţiune este bazată în vestul ţării şi reprezintă guvernul recunoscut formal de ONU, dar care în termeni reali nu are nicio putere. De-a lungul timpului el fost, însă, susţinut cu armament de Turcia, în ciuda existenţei unui embargo impus Libiei pe vânzarea de armament. De altfel, în noiembrie, ONU a găsit Iordania, Emiratele Arabe Unite şi Turcia vinovate de încălcarea unui embargo de livrare de armament către Libia.

Cine conduce „Armata Naţionala Libiană (ANL)

Aceasta facţiune este bazată în estul ţării şi este condusă de generalul Khalifa Haftar, care în aprilie 2019 a lansat un atac surpriză asupra vestului Libiei. Obiectivul ofensivei fiind cucerirea capitalei Tripoli şi distrugerea de facto a „Guvernului Acordului Naţional”.

Foto: Generalul rebel Khalifa Haftar, liderul „Armatei Naţionale Libiene (ANL)” (sursă foto: Facebook / Khalifa Hifter)

Ce conflict există între generalul Khalifa Hafta şi „Guvernul al Acordului Naţional”, recunoscut de ONU

În aprilie 2019, generalul Khalifa Haftar a lansat un atac surpriză asupra vestului Libiei, ofensiva al cărei obiectiv era cucerirea capitalei Tripoli. În situaţia în care acest lucru s-ar fi întâmplat, guvernul recunoscut de ONU şi-ar fi încetat, în termeni reali, existenta. Oricum, acel guvern are o putere extrem de redusă. Din aceste motiv, atacul generalului a şi fost condamnat de Statele Unite şi de ONU.

Cu toate acestea, deşi generalul Khalifa Haftar se aştepta la o victorie uşoară, trupele lui au întâmpinat o rezistenţă mai mare decât fusese anticipat, la un moment dat, tancurile generalului rămânând fără carburanţi – un paradox ţinând cont că Libia este un important producător de petrol.

În ciuda încetinirii ofensivei generalului Khalifa Haftar, acesta a înaintat gradual în vestul Libiei, până aflându-se pe punctul de a cuceri capital Tripoli. În fapt, doar anumite părţi ale capitlei libiene au rămas în mâinile „Guvernului Acordului Naţional”.

Din acest motiv, pe 2 ianuarie, parlamentul turc a aprobat o moţiune care permite desfăşurarea de trupe în Libia – ulterior au apărut informaţii că Turcia nu intenţiona să trimită forte regulate proprii, ci miliţii utilizate şi în Siria (plus, foarte probabil, şi forţe speciale). Potrivit ONU, Turcia livra şi armament către Libia de mai mult timp, împreună cu Iordania şi Emiratele Arabe Unite.

Convoi militar, aparent menit să întărească pozițiile generalului rebel Khalifa Haftar

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`