Politicienii din întreaga lume spun că palestinienii care se adăpostesc în orașul sudic din Gaza nu au unde să meargă. Joe Biden s-a alăturat apelurilor internaționale tot mai puternice ca Israelul să renunțe la planurile pentru un atac militar total asupra orașului Rafah, din sudul Gazei, după o operațiune feroce de salvare a ostaticilor care a ucis zeci de palestinieni.
Vorbind după discuțiile cu regele Iordaniei Abdullah la Casa Albă luni, președintele SUA a spus: „O operațiune militară majoră în Rafah nu ar trebui să se desfășoare fără un plan credibil pentru asigurarea siguranței și sprijinului a peste 1 milion de oameni care se adăpostesc acolo.
Mulți oameni de acolo au fost strămutați de mai multe ori, fugind de violențe către nord, iar acum sunt înghesuiti în Rafah, expuși și vulnerabili. Ei trebuie protejați”, a spus el.
Biden a spus că SUA au lucrat „zi și noapte” la eforturile de a conveni asupra unei pauze de șase săptămâni în luptele dintre Israel și Hamas, ca o piatră de temelie către o încetare a focului mai lungă. El a spus că „elementele cheie ale acordului sunt pe masă”, deși au rămas foarte multe lacune.
Anterior, Benjamin Netanyahu, prim-ministrul israelian, i-a felicitat pe soldații care au organizat salvarea a doi ostatici israelieni din orașul în care peste 1 milion de palestinieni au fugit căutând adăpost, descriindu-o drept o „operațiune perfectă”.
Armata israeliană a lansat lovituri aeriene asupra clădirilor din apropiere, ucigând cel puțin 67 de palestinieni. Hamas a susținut mai târziu că și alți ostatici israelieni au fost uciși în bombardament.
Josep Borrell, șeful politicii externe al UE, s-a enervat pe liderul israelian pe fondul alarmei internaționale tot mai mari cu privire la creșterea numărului de morți în Gaza – care a ajuns luni la 28.340 – spunând că Netanyahu „nu ascultă de nimeni”.
Răspunzând la declarația lui Netanyahu că refugiații din Rafah vor fi evacuați din zonă înainte de o ofensivă militară majoră, Borrell a spus: „Unde? Pe Lună? Unde vor evacua acești oameni?”
Sentimentele lui Borrell au fost repetate într-un limbaj mai diplomatic de David Cameron, ministrul de externe britanic, care a spus: „Într-adevăr, credem că este imposibil să vezi cum poți duce un război printre acești oameni, nu au unde să meargă.
Nu pot merge la sud în Egipt, nu pot merge la nord și înapoi la casele lor, deoarece majoritatea au fost distruse. Așa că suntem foarte îngrijorați de situație și dorim ca Israelul să se oprească și să se gândească serios înainte de a lua orice altă măsură.”
Un purtător de cuvânt al lui Rishi Sunak a spus că premierul este „profund îngrijorat de perspectiva unei ofensive militare în Rafah”.
Penny Wong, ministrul de externe australian, a sugerat, de asemenea, că neasigurarea unei îngrijiri speciale pentru civilii din Rafah ar „provoca un prejudiciu serios propriilor interese ale Israelului”.
Săptămâna trecută, omologul său german, Annalena Baerbock, a avertizat că o ofensivă israeliană asupra lui Rafah ar fi o „catastrofă umanitară”. „Oamenii din Gaza nu pot dispărea în neant”, a adăugat ea.
Volker Türk, șeful ONU pentru drepturile omului, a declarat: „Lumea nu trebuie să permită ca acest lucru să se întâmple. Cei cu influență trebuie să împiedice așa ceva”
Sute de mii de familii din alte părți ale Gazei, care trăiesc acum în corturi improvizate în Rafah, care se află la granița cu Egiptul, s-au mutat și de câte șase ori în ultimele patru luni în încercări disperate de a fugi de bombardamente și lupte la sol.
În ciuda avertismentelor tot mai mari din partea agențiilor de ajutor și a comunității internaționale că un atac asupra lui Rafah ar fi catastrofal, Netanyahu și-a reiterat intenția de a extinde ofensiva Israelului.