Epidemia de coronavirus se răspândește rapid și în Statele Unite ale Americii. Bilanțul deceselor produse de COVID-19 a ajuns vineri la 14, în timp ce numărul infectărilor a urcat la 228.
Cel mai nou deces este al unei persoane de 90 de ani din statul Washington, în statul american unde s-au produs majoritatea celorlalte decese, informează repubblica.it.
În Texas au fost înregistrate primele două cazuri de infecție.
Departamentul de securitate internă a anunțat că a respins intrarea a 241 de persoane în SUA în ultima lună: 14 oameni pe aeroporturi și 227 în porturi.
Alți 106 străini au fost blocați pe aeroporturile de plecare după ce au fost testați.
Trump îi îndeamnă pe americani să rămână și să își cheltuiască banii acasă
„Toată lumea trebuie să fie calmă. Totul va funcționa bine, sper să nu dureze prea mult”, a declarat președintele Donald Trump într-o dezbatere cu potențialii alegători.
O latură pozitivă a epidemiei, potrivit lui Trump, este că, deoarece toată lumea se teme să plece în străinătate în locuri considerate a fi focare ale noului virus, „acum (americanii, n.r.) sunt în Statele Unite, își cheltuiesc banii aici și îmi place asta”.
„Știți, este timpul să repet: ‘Rămâneți în Statele Unite, cheltuiți banii aici’”, a mai spus Trump.
O navă de croazieră cu mii de persoane la bord, blocată în California
O navă de croazieră pe care se afla primul pacient ce a murit ulterior din cauza coronavirusului în California este blocată în largul orașului San Francisco, cu mii de oameni la bord, scrie The Guardian.
Problema este că 2.500 de pasageri posibil infectați au debarcat deja de pe aceeași navă, iar autoritățile îi caută.
Cel puțin 53 de oameni au fost infectați cu coronavirus în California, care a declarat stare de urgență pentru a controla focarul de infecție.
Prima moarte raportată în marele stat din vestul SUA a fost cea a unui pasager de pe nava de croazieră Grand Princess, care a călătorit luna trecută din San Francisco până în Mexic și înapoi.
Problema este că nava a început între timp o altă călătorie. După ce a acostat în San Francisco pe 21 februarie, mii de pasageri au debarcat și alte câteva mii au urcat la bord pentru o călătorie dus-întors spre Hawaii.
La întoarcerea din Hawaii, 11 pasageri și 10 membri ai echipajului au început să acuze simptome de gripă. Nava ar fi trebuit să ajungă în San Francisco miercuri, dar autoritățile au decis ca aceasta să rămână în largul coastelor californiene, pentru ca pasagerii să fie supuși la teste, potrivit libertatea.ro.
Ce se întâmplă însă cu pasagerii debarcați în februarie, după călătoria în Mexic, este acum neclar. Potrivit unor estimări, mai bine de 50% dintre pasagerii care au debarcat de pe nava de croazieră pe 21 februarie sunt californieni.
Acum, autoritățile americane încearcă să identifice în jur de 2.500 de oameni care s-au împrăștiat prin tot statul și ar putea fi infectați.
Wall Street se scufundă
Între timp, bursa de pe Wall Street se scufundă în temeri din cauza coronavirusului și s-a închis cu principalii indici „pe roșu”.
Dow Jones a scăzut cu 3,58%, Nasdaq cu 3,10%, iar indicele S & P500 cu 3,39%.
Și bursa din Tokyo e grav afectată. La mijlocul ședinței, principalul indice, Nikkei, scădea vineri cu 3,17%.