EXCLUSIV // Alina Bârgăoanu, membră a Grupului de experți constituit la nivelul Comisiei Europene pentru combaterea dezinformării a vorbit vieneri despre Impactul ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană în cadrul dezbaterii despre Brexit, organizată de Biroul de Legătură al Parlamentului European în România și Institutul European din România.
În viziunea ei Brexitul, indiferent de formă, a produs deja transformări la nivelul Uniunii Europene, în special în ceea ce privește relațiile de putere.
“Brexitul, indiferent de forma pe care o va avea s-a produs deja în termeni de consecințe și reprezintă o mare pierdere pentru Marea Britanie, unitatea UE și relația transatlantică. În acest sens vorbim în primul rând despre o schimbare a relațiilor de putere. De asemenea, Brexitul pare un subiect fără sfârșit, dominat de impresia de pierdere a controlului. Ceea ce este o ironie având în vedere că tocmai obținerea controlului a fost obiectivul invocat”, a declarat Alina Bârgăoanu.
Ea vorbit totodată despre consecințele pe care le-a avut referendumul privind ieșirea Marii Britanii din UE.
„Rezultatul referendumului este în continuare demonizat și simplificat. De la o intrebare simpla s-a ajuns la o dezbatere complexă care vizează suvernaitate, globalizarea, schimbări climatice. În cadrul unui referendum oamenii răspund foarte rar întrebării supuse scrutinului. Practic referendumurile sunt niște instrumente politice viciiate. Un referendum poate crea o scânteie care poate dărâma construcții durabile”, a mai sprecizat Alina Bârgăoanu.
Ea a dat ca exemplu în acest sens dezbaterile privind granița dintre Marea Britanie și Irlanda.
„Granița cu Irlanda de Nord este un subiect care a apărut de nicăieri. Referendumul a fost o imensă eroare de leadership a lui David Cameron pentru că scrutinul nu a răspuns unei presiuni populare, ci un răspuns la aripa conservatoare eurosceptică. De asemenea, Brexitul reprezintă o caracteristică a lumii transatlantice, nu un fenomen local insular. În momentul în care se adună prea multe subiecte tabu intr-o societate, aceste teme își gasesc un făgaș de exprimare. Reprezintă un pericol suprimarea unor teme sensibile”, a subliniat Alina Bârgăoanu.