Bulgaria, acuzată de OLAF de fraudă cu fonduri europene în achiziționarea unor vehicule de teren pentru poliția bulgară. Prejudiciul a fost estimat la aproape 6 milioane de euro

Bulgaria, acuzată de OLAF de fraudă cu fonduri europene în achiziționarea unor vehicule de teren pentru poliția bulgară. Prejudiciul a fost estimat la aproape 6 milioane de euro
foto: Facebook @ European Anti-Fraud Office

Investigatorii au solicitat deschiderea unei anchete penale cu privire la câțiva oficiali din ministerul bulgar al afacerilor interne, pentru un presupus abuz de putere. Acuzațiile aduse de Oficiul European de Luptă Antifraudă se referă la achiziționarea a 350 de vehicule de teren noi pentru poliție cu bani din fonduri europene. OLAF susține că Bulgaria a încălcat termenii grantului, cumpărând SUV-uri de mâna a doua, transmite Euronews.

OLAF acuză Ministerul bulgar de Interne de fraudă cu fonduri europene în achiziționarea unor vehicule de teren pentru poliția bulgară. Prejudiciul ar fi de circa 6 milioane de euro

OLAF a solicitat Comisiei Europene să recupereze circa 5,95 milioane de euro.

„Ministerul bulgar de Interne a încălcat termenii acordului de grant, prin folosirea banilor UE pentru a cumpăra SUV-uri din stocuri mai vechi, în loc să cumpere vehicule de teren noi pentru poliție”, a precizat agenția, printr-un comunicat de presă.

„Am recomandat recuperarea a aproape 6 milioane de euro din fonduri europene și să fie luată în calcul proceduri penale împotriva unor oficiali”, se mai arată în același comunicat.

Inițial, în iulie 2018, OLAF demara o anchetă în urma acuzațiilor de fraudă aduse de Fondul european pentru securitate internă.

Procuratura bulgară a fost îndemnată să deschidă o anchetă penală „pentru abuz de putere în beneficiul unei părți terțe” împotriva oficialilor din minister.

UE și autoritățile naționale pot examina concluziile OLAF înainte de a decide dacă vor da curs recomandărilor făcute de agenție.

Licitațiile manipulate de acest gen, spune directorul general al OLAF, se încadrează într-un tipar de fraudă cu care anchetatorii se întâlnesc „prea des”.

„Este cu atât mai îngrijorător când un serviciu public atât de vital precum poliția poate fi victima unei astfel de activități, și îndemn Procuratura bulgară să ia în considerare în mod corespunzător recomandarea noastră de acțiuni în justiție”, a mai spus Ville Itala, directorul general al OLAF.

„Acest lucru ar trimite un mesaj clar că nimeni nu este deasupra legii și că OLAF și partenerii săi din toată Europa vor continua să lucreze fără oprire pentru a proteja banii contribuabililor europeni”, a adăugat oficialul.

În vară, Bulgaria era marcată de o serie de proteste față de presupuse fapte de corupție ale guvernului. La acel moment, demonstranții cereau demisia premierului Boyko Borissov și a cabinetului de centru-dreapta, dar și a procurorului-șef Ivan Geshev, pe fondul acuzațiilor că ar fi permis une mafii oligarhice să captureze țara balcanică.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`