Bulgaria și România au discutat o strategie comună pentru aderarea la Schengen. Acțiunile comune ale celor două țări pentru atingerea acestui obiectiv au fost discutate la Atena de premierul bulgar Nikolay Denkov și Marcel Ciolacu, potrivit 24chasa.
Denkov a împărtășit două dintre principalele argumente ale Bulgariei în favoarea aderării la Schengen: eliminarea granițelor dintre Bulgaria și Grecia și dintre Bulgaria și România ar elibera resurse pentru o protecție și mai bună a frontierei externe a Uniunii Europene – dintre Bulgaria și Turcia. În plus, vor dispărea cozile de mașini la punctele de trecere a frontierei dintre statele membre UE, ceea ce va reduce semnificativ emisiile de carbon.
Aderarea Bulgariei la Schengen este blocată de Țările de Jos și Austria, iar cea a României – doar de Austria. Guvernul bulgar consideră că cel mai important lucru este retragerea dreptului de veto al Olandei, care susține că autoritățile de la Sofia nu au dat rezultate convingătoare în lupta împotriva corupției.
Cei doi premieri și-au confirmat interesul pentru construirea unui nou pod peste Dunăre, lansarea unei linii de feribot între Ruse și Giurgievo și accelerarea lucrărilor la proiectul Fast Danube.
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, se întâlneşte, miercuri, la Viena, cu omologul său austriac, Gerhard Karner, care și-a exprimat opoziția pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen.
Anunțul privind întâlnirea pe care Predoiu o va avea cu Gerhard Karner la Viena a fost făcut de Ministerul Afacerilor Interne.
Viena rămâne hotărâtă să blocheze în continuare aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, a declarat cancelarul austriac Karl Nehammer, vineri, într-o conferință de presă cu Olaf Scholz, potrivit presei austriece. La un an și jumătate de la preluarea mandatului, cancelarul german a făcut vineri prima vizită oficială în Austria.