Când strategia lui Putin se-ntoarce împotriva lui. Tot mai mulți soldați ruși refuză să lupte în Ucraina: „Nu suntem oficial în stare de război!”

Când strategia lui Putin se-ntoarce împotriva lui. Tot mai mulți soldați ruși refuză să lupte în Ucraina: „Nu suntem oficial în stare de război!”
Tot mai mulți militari ruși refuză să meargă pe front în Ucraina. Sursă foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Apar tot mai multe mărturii ale soldaților ruși care refuză să meargă pe front în Ucraina. Pentru că Vladimir Putin nu a declarat oficial război țării, ci a vorbit doar despre o „operațiune militară specială”, soldații care refuză să lupte nu pot fi urmăriți penal, ci doar concediați. „Vreau să mă întorc la familia mea, nu într-un sicriu”, a spus unul dintre ei.

Soldații ruși nu vor să lupte în Ucraina

The Guardian a prezentat cazul unei brigăzi de elită a armatei ruse care, pe timp de pace, era staționată în Orientul Îndepărtat al Rusiei.

Când a izbucnit războiul, soldații brigăzii au ajuns în Ucraina, prin Belarus, și au luat parte la lupte extrem de dure cu forțele ucrainene. La începutul lunii aprilie, ei au fost anunțați că trebuie să se pregătească pentru o nouă misiune în Ucraina.

„N-a durat mult și era evident că nu toată lumea era de acord. Mulți dintre noi pur și simplu nu au vrut să se întoarcă”, a spus Dmitri (nu e numele său real), unul dintre membrii unității.

El și alți opt soldați le-au spus comandanților că nu vor să mai lupte: „S-au evervat, dar până la urmă s-au calmat, că n-aveau ce ne face”.

„Vreau să mă întorc la familia mea, nu într-un sicriu”, a mai spus Dmitri.

El a fost apoi transferat Belgorod, oraș rusesc aproape de granița cu Ucraina.

Dmiri e de cinci ani în armata Rusiei și-și termină contractul în iunie: „Îmi voi termina perioada și apoi voi pleca de aici. Nu am motive să-mi fie rușine. Nu suntem oficial în stare de război, așa că nu mă puteau forța”.

Soldații ruși care refuză să lupte în Ucraina scapă de urmărirea penală

Mihail Benyash, un avocat ce a consiliat mai mulți soldați ruși, a susținut că militarii care refuză să lupte în Ucraina pot fi concediați, dar nu și urmăriți penal. Și asta tocmai pentru că, oficial, Rusia nu e în război cu Ucraina.

Benyash cunoaște „sute și sute” de cazuri de soldați ruși care au refuzat să lupte în Ucraina. Pe de altă parte, nu cunoașe nici măcar un singur caz în care soldatul să fi fost urmărit penal pentru decizia sa.

Prin urmare, mulți militari ruși au ales să fie concediați sau transferați, în loc să intre în „mașina de tocat carne”, a susținut avocatul.

În această situație, armata rusă a ajuns să recruteze soldați pe site-urile cu locurile de muncă. Nici așa n-are prea mult succes.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:32 - Real Madrid a câștigat UEFA Champions League pentru a 14-a oară și își consolidează supremația în fotbalul european. Finala cu Liverpool, tranșată prin golul lui Vinicius
23:47 - Rusia poate fi oprită doar prin forță, spune liderul negociatorilor ucraineni / Volodimir Zelenski crede că trebuie discutat direct cu Vladimir Putin, din moment ce restul oficialilor ruși „sunt niște nimeni” în țara lor
23:25 - Lucian Heiuș, despre controlul uriaș de la „Dragonul Roșu”: Am decis ca inspectorii de la Antifraudă să sigileze depozitele pe care le găsesc cu obloanele trase. În jumătate de oră toate au fost deschise (VIDEO)
22:58 - Șeful ANAF, despre controalele și campaniile de prevenție din țară. Lucian Heiuș: Nu o să trimit niciodată controlul la un profesor, dar și el să înțeleagă că e normal să plătești un impozit pentru veniturile din meditații (VIDEO)
22:24 - Lucian Heiuș, noul președinte ANAF: Vrem să creștem conformarea voluntară și să reducem evaziunea fiscală, un flagel al economiei românești care pare că se accentuează tot mai mult (VIDEO)
21:57 - Startul finalei UEFA Champions League, amânat cu peste 30 de minute. Probleme la accesul pe Stade de France din Paris
21:52 - Drept la replică. Nordis Group spune că nu se pune problema insolvenței și că solicitarea depusă de Weststart este „nejustificată”: „Nu ne afectează lichiditatea și stabilitatea companiei”
21:34 - Ciprian Teleman, primul mesaj oficial după demisia din USR, cea mai recentă controversă din partid: „Nu am vrut să fie public dar a devenit public”
21:17 - Mesaj RO-ALERT în Capitală. Avertizare de ploi abundente și torențiale: „Evitați deplasările și luați măsuri de adăpostire și autoprotecție!” (FOTO)
21:00 - Sorana Cîrstea, părăsită?! Mesaje incendiare între Ion Țiriac Jr. și Ileana Lazariuc, în văzul tuturor (FOTO)