Cercetătorii din Franță nu recomandă folosirea măștilor de protecție FPP2 cu grafen, materialul fiind potențial toxic

Cercetătorii din Franță nu recomandă folosirea măștilor de protecție FPP2 cu grafen, materialul fiind potențial toxic
Sursa Foto: Freepik

Franța a suspendat utilizarea măștilor de protecție FPP2 cu grafen, din lipsa de informații privind toxicitatea materialului sintetic, conform informațiilor publicate de către Agenția de Securitate Sanitară – ANSES.

Masca FPP2, considerată periculoasă

„ANSES recomandă autorităților publice să acorde prioritate comercializării sau distribuirii măștilor fără grafen”, a explicat agenția.

Chiar dacă nu este clar dacă materialul este toxic sau nu, cercetătorii recomandă evitarea acestor tip de măști de protecție.

În aprilie, Canada a fost printre primele țări care au explicat și au afișat potențialul risc al măștilor de protecție FPP2 cu grafen, cunoscute și sub numele KN95. În urma anunțului, acestea au fost scoase din uz, ca măsură de precauție. Măștile produse de compania chinezească Shandong Shengquan New Materials sunt bănuite că materialele folosite în construcția măstilor sunt toxice.

Chiar și așa, după o anchetă amănunțită, în iulie, Canada a reautorizat utilizarea măștilor de protecție FPP2, deoarece era un risc fals. În luna mai, autoritățile franceze au trimis o cerere ca măștile ce conțin grafen să fie interzise ca măsură de precauție.

ANSES a transmis că datele furnizate în urma anchetei „nu evidențiază situații îngrijorătoare de expunere”, datele fiind „insuficiente pentru evaluarea riscului pentru sănătate”, iar finalul anchetei s-a soldat cu o „lipsă de informații legate de grafenul utilizat de producători și despre toxicitatea acestei substanțe, în special pe termen lung”.

Care e diferența între masca FFP2 și cea chirurgicală simplă

În vremea COVID-19, masca de protecție a devenit obligatorie în diverse tipuri de spații din toată lumea, inclusiv în România, fiind indicată de specialiști drept unul dintre instrumentele esențiale în lupta cu pandemia, mai exact cu răspândirea efectivă a virusului. Astfel, contextul a stârnit un interes tot mai mare pentru particularitățile diverselor tipuri de măști, fie ele cele chirurgicale obișnuite sau cele de tip FFP2.

Măștile de tip FFP2 (echivalentul celor cunoscute ca N95, KN95 și P2) devin tot mai folosite în aziluri și în centrele de îngrijire socială. Deși conferă un nivel cert de protecție împotriva virușilor, ele nu ar trebui utilizate la contactul cu pacienți extrem de infecțioși.

Când este purtată corespunzător, masca FFP2 filtrează cel puțin 94% dintre particule, dar este și ceva mai scumpă. Virusologii atrag atenția că inclusiv barba ar putea împiedica masca să acopere corespunzător fața.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:07 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Visele sunt experiențele noastre astrale cele mai directe. Singura problemă cu ele e interpretarea (VIDEO)
23:47 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Despre conexiunile cu lumile astrale. „Primii ani de viață îi petrecem mai mult la nivel astral decât în plan fizic” (VIDEO)
23:10 - Adda, strictă când vine vorba de sănătate: „Dezinfectez tot de 100 de ori! Când dau mâna cu o persoană, merg și mă spăl după”
22:39 - Instituțiile statului român, în slujba plagiatorilor. Mecanismele prin care Nicolae Ciucă a fost salvat de Ministerul Educației, CCR și Parchetul General în scandalul plagiatului. Emilia Șercan: În PNL subiectul clar deranjează (VIDEO)
21:34 - Nicușor Halici, prefectul din Vrancea: În județ trebuia să fie cod roșu / Firmele contractate pentru deszăpezire nu și-au făcut deloc treaba. Decretarea stării de alertă ne ajută / Nu avem localități izolate (VIDEO)
20:48 - Anda Adam, ieșire nervoasă după ce a fost criticată pentru că folosește filtre de înfrumusețare: „Mai lăsați-mă, că m-ați zăpăcit!”
20:27 - Andi Vasluianu, ironii la adresa spectatorilor cărora le sună telefonul la teatru: „Vă rog, răspundeți, așteptăm”
19:59 - Maramureș: Ucrainean, bătut și răpit după ce a fost confundat. El nu vrea să depună plângere
19:36 - Fostul general Petr Pavel a câştigat alegerile prezidenţiale din Cehia. El e pro-UE și pro-NATO și susține ajutorul militar pentru Ucraina
19:08 - IGSU: 10 drumuri naţionale şi 37 judeţene sunt blocate din cauza zăpezii / Intervenţii în 60 de localităţi din 16 judeţe şi în Bucureşti