Cercetătorii din Franță nu recomandă folosirea măștilor de protecție FPP2 cu grafen, materialul fiind potențial toxic

Cercetătorii din Franță nu recomandă folosirea măștilor de protecție FPP2 cu grafen, materialul fiind potențial toxic
Sursa Foto: Freepik

Franța a suspendat utilizarea măștilor de protecție FPP2 cu grafen, din lipsa de informații privind toxicitatea materialului sintetic, conform informațiilor publicate de către Agenția de Securitate Sanitară – ANSES.

Masca FPP2, considerată periculoasă

„ANSES recomandă autorităților publice să acorde prioritate comercializării sau distribuirii măștilor fără grafen”, a explicat agenția.

Chiar dacă nu este clar dacă materialul este toxic sau nu, cercetătorii recomandă evitarea acestor tip de măști de protecție.

În aprilie, Canada a fost printre primele țări care au explicat și au afișat potențialul risc al măștilor de protecție FPP2 cu grafen, cunoscute și sub numele KN95. În urma anunțului, acestea au fost scoase din uz, ca măsură de precauție. Măștile produse de compania chinezească Shandong Shengquan New Materials sunt bănuite că materialele folosite în construcția măstilor sunt toxice.

Chiar și așa, după o anchetă amănunțită, în iulie, Canada a reautorizat utilizarea măștilor de protecție FPP2, deoarece era un risc fals. În luna mai, autoritățile franceze au trimis o cerere ca măștile ce conțin grafen să fie interzise ca măsură de precauție.

ANSES a transmis că datele furnizate în urma anchetei „nu evidențiază situații îngrijorătoare de expunere”, datele fiind „insuficiente pentru evaluarea riscului pentru sănătate”, iar finalul anchetei s-a soldat cu o „lipsă de informații legate de grafenul utilizat de producători și despre toxicitatea acestei substanțe, în special pe termen lung”.

Care e diferența între masca FFP2 și cea chirurgicală simplă

În vremea COVID-19, masca de protecție a devenit obligatorie în diverse tipuri de spații din toată lumea, inclusiv în România, fiind indicată de specialiști drept unul dintre instrumentele esențiale în lupta cu pandemia, mai exact cu răspândirea efectivă a virusului. Astfel, contextul a stârnit un interes tot mai mare pentru particularitățile diverselor tipuri de măști, fie ele cele chirurgicale obișnuite sau cele de tip FFP2.

Măștile de tip FFP2 (echivalentul celor cunoscute ca N95, KN95 și P2) devin tot mai folosite în aziluri și în centrele de îngrijire socială. Deși conferă un nivel cert de protecție împotriva virușilor, ele nu ar trebui utilizate la contactul cu pacienți extrem de infecțioși.

Când este purtată corespunzător, masca FFP2 filtrează cel puțin 94% dintre particule, dar este și ceva mai scumpă. Virusologii atrag atenția că inclusiv barba ar putea împiedica masca să acopere corespunzător fața.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`