Comisia Europeană vrea să interzică folosirea inteligenței artificiale pentru supravegherea oamenilor

Comisia Europeană vrea să interzică folosirea inteligenței artificiale pentru supravegherea oamenilor
foto: Pixabay

Comisia Europeană dorește să interzică utilizarea inteligenței artificiale pentru urmărirea persoanelor și clasificarea comportamentelor, cu amenzi de până la 4% din cifra de afaceri a companiei care încalcă această regulă, se arată într-o serie de propuneri ce urmează să fie anunțate săptămâna viitoare, potrivit Reuters.

Comisia Europeană vrea să interzică folosirea inteligenței artificiale pentru supravegherea oamenilor, conform unor propuneri de reguli ce urmează să fie prezentate public săptămâna viitoare

Regulile propuse includ, de asemenea, garanții și autorizații prealabile pentru utilizarea inteligenței artificiale al aplicații considerate a fi cu risc ridicat pentru sănătatea, siguranța, drepturile fundamentale și libertatea persoanelor, conform unui document al Comisiei Europene ce a fost văzut de Reuters.

Mișcarea ar plasa Uniunea Europeană în prima linie de reglementare a unei tehnologii care a stârnit îngrijorări legate de eventualele sale efecte sociale dăunătoare, tehnologiei ce ar putea fi folosită ca instrument de control social de către guverne autoritare. Alții văd această tehnologie ca pe un potențial motor de creștere economică.

Propunerea Comisiei Europene, care va avea nevoie de validarea țărilor UE și a europarlamentarilor înainte de a deveni lege, trage un semnal de alarmă împotriva practicilor manipulatoare de supraveghere ce contravin drepturilor și demnității umane, democrației și libertății.

Documentul stipulează că, din rațiuni de securitate, există și o serie de excepții.

Totodată, UE intenționează să interzică sistemul de credite sociale, în contextul în care anumite companii au fost acuzate că folosesc în scop greșit tehnologia pentru a angaja, a acorda împrumuturi sau pentru alte decizii majore care ar putea favoriza grupurile privilegiate.

Documentul prevede că aplicațiile de inteligență artificială utilizate în sistemele de identificare biometrică la distanță, recrutarea pentru locuri de muncă, accesul la instituții de învățământ, evaluarea solvabilității și cererile de azil și viză sunt considerate cu risc ridicat și că datele folosite în aceste sisteme ar trebui să fie obiective.

Astfel de sisteme ar trebui să fie monitorizate de oameni, cu agenții naționale specifice care să analizeze și să emită certificate valabile pe o perioadă de până la cinci ani pentru anumite sisteme cu risc ridicat.

Sistemele de inteligență artificială folosite pentru operațiuni, armament sau alte scopuri militare nu sunt vizate de regulile propuse.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`