Directorul TotalEnergies, Patrick Pouyanné, a asigurat marți că nu îşi va reînnoi contractele de aprovizionare cu petrol şi motorină din Rusia pentru rafinăria sa din Germania, potrivit RTL.
Compania franceză TotalEnergies care deține contribuție la mai multe proiecte ruseşti, a fost criticată după ce nu s-a alăturat Shell şi BP pentru a renunţa la importurile de petrol şi gaze din Rusia.
La aproape o lună de la începerea invaziei ruse în Ucraina, compania franceză TotalEnergies, a anunțat că va renunța la toate achizițiile de petrol sau produse petroliere rusești cel târziu până la sfârșitul anului.
Într-un comunicat compania a declarat că, nu va reînnoi contractele de aprovizionare cu 240.000 de barili ţiţei pe zi pentru rafinăria sa Leuna din Germania, care este alimentată cu petrol rusesc prin conducta Druzhba.
„Spre deosebire de petrol, este evident că capacităţile logistice ale Europei în materie de gaze fac dificilă renunţarea la importurile de gaze ruseşti în următorii doi sau trei ani, fără a afecta aprovizionarea cu energie a continentului”, se arată în comunicat.
În conformitate cu deciziile Uniunii Europene compania franceză TotalEnergies, susține aprovizionarea cu gaze ruseşti în această etapă. Va continua să aprovizioneze Europa cu gaze naturale lichefiate de la uzina Yamal, atâta timp cât guvernele europene consideră că gazele ruseşti sunt necesare.
După oprirea achizițiilor de combustibil rusesc, TotalEnergies a declarat că, încetarea livrărilor sale contractuale pe termen lung din Rusia. CEO-ul TotalEnergies susține că ultimele produse petroliere vor fi importate până la sfârşitul anului 2022.
În urma invaziei lui Vladimir Putin asupra Ucrainei, Occidentul a încercat să pedepsească Rusia cu o serie de măsuri, inclusiv închiderea spațiului aerian pentru aeronavele rusești, excluderea unor bănci rusești din rețeaua financiară globală SWIFT și limitarea capacității Moscovei de a-și desfășura rezervele valutare de 630 de miliarde de dolari.