Italia a fost una dintre cele mai afectate țări europene de COVID-19, fiind la un moment dat epicentrul pandemiei de coronavirus la nivel mondial. Până în prezent, peste 230.000 de cazuri au fost confirmate cu SARS-CoV-2, iar peste 34.000 de persoane și-au pierdut viața din cauza virusului.
Cincizeci de persoane, rude ale unor victime ale pandemiei de coronavirus au depus plângeri la parchetul din Bergamo, orașul din nordul Italieicel mai grav lovit de pandemie,, pentru a denunța felul în care au acționat autoritățile în contextul primului val de infecții, conformBBC. Mai exact, cetățenii au semnalat întârzierea cu care două orașe din regiunea Lombardia puternic afectate de epidemie – Alzano și Nembro – au fost incluse pe lista “zonelor roșii”.
În consecință, șeful Guvernului italian, Giuseppe Conte, alături ministrul de Interne, Luciana Lamorgese și Ministrul Sănătății, Roberto Speranza, responsabili cu gestionarea crizei, vor răspunde, vineri, întrebărilor procurorilor din Bergamo.
„Nu sunt îngrijorat. Lucrurile pe care le voi spune magistratului, care este o persoană informată despre fapte, le voi spune doar magistratului. Nu vi le pot anticipa vouă. Voi expune cu responsabilitate toate lucrurile pe care le cunosc”, a susținut Conte în fața presei, despre răspunsurile pe care va trebui să le dea în fața instanței.
În momentul primei etape de relaxare a restricțiilor în Italia, premierul Giuseppe Conte le-a transmis conaționalilor că țara intră într-o nouă etapă acum, de coexistență cu virusul:
„Va fi o nouă pagină pe care va trebui să o scriem împreună, cu încredere și responsabilitate. Până acum, majoritatea cetățenilor au fost adăpostiți în casele lor. De mâine, peste 4 milioane de italieni se vor întoarce la muncă, vor folosi transportul public, multe companii și fabrici vor reporni. Și vor exista mult mai multe posibilități de infecție, pe care le putem evita doar printr-o responsabilitate și mai mare. Ca niciodată înainte, viitorul țării va fi în mâinile noastre”, a transmis Conte, menționând că va fi nevoie de mai multă colaborare, mai mult simț civic și respect pentru reguli din partea tuturor.
„Nu ne dorim să ne răzbunăm, ne dorim dreptate”, a subliniat Stefano Fusco, în vârstă de 31 de ani, care a creat un grup pe Facebook pentru a intra în contact cu ale persoane care se aflăîn situații similare, după ce bunicul său a murit în urma infecției cu virusul SARS-CoV-2în luna martie,în timp ce se afla internat într-un azil de bătrâni.
De asemenea, familiile celor care au decedat în urma îmbolnăvirii cu noul coronavirus se plâng de lipsa informaţiilor despre cei dragi șiîngrijiri necorespunzătoare primite din partea cadrelor medicale din regiunea nordică a Lombardiei.
Orașul italianBergamonu a mai făcut față numărului de victime cauzat de pandemia de coronavirus, iar trupurile neînsuflețite au fost transportate în camioane militare spre alte orașe din afara regiunii Lombardia.
Camerele mortuare dinBergamonu au mai putut primi toate sicriele, acestea fiiind trimise direct la cimitir. Deoarece funeraliile, la fel ca restul adunărilor, sunt interzise înItalia, ca măsură de prevenire a răspândirii COVID-19, persoana decedată a primit doar o binecuvântare rapidă.