Luni, un tribunal german a anulat obligativitatea purtării măştii pentru a limita răspândirea pandemiei de coronavirus în oraşul Dusseldorf, care ar urma să adopte rapid o nouă reglementare.
Decizia, în acest oraş industrial din vestul ţării, survine în momentul în care Germania, mai degrabă ferită de primul val de pandemie din primăvară, este în prezent puternic afectată de Covid-19.
Această decizie judecătorească de luni se aplică doar cetățenilor din Dusseldorf care a făcut cererea de urgență. Obligativitatea purtării măștii la nivelul întregului oraș a intrat în vigoare miercuri, cu excepţia parcurilor şi a cimitirelor, dacă nu poate fi menţinută o distanţă de cel puţin cinci metri între două persoane.
Însă, în urma sesizării unui cetăţean al oraşului, tribunalul a decis luni că această hotărâre nu este suficient de clară cu privire la „buna conduită necesară” sub sancţiunea unei amenzi.
Instanța administrativă a criticat faptul că decretul general din acea perioadă era „nedefinit”. Pentru cetățean nu este clar unde și când este supus cerinței de mască, scrie AFP, conform wochenblatt.de.
Camera a ridicat, de asemenea, îndoieli cu privire la reglementarea distanței de cinci metri ancorată în hotărâre. Acest lucru depășește cu mult cerințele din actuala ordonanță privind protecția față de SARS-CoV-2, care stipulează o distanță minimă de un metru și jumătate. Nu este clar în ce constatări se bazează regula mai extinsă de cinci metri.
După anunțarea deciziei urgente, orașul Dusseldorf a anunțat că respectă decizia instanței. Un recurs împotriva deciziei ar fi fost posibilă la instanța administrativă superioară din Munster.
Amintim că Angela Merkel a vorbit duminică, 08 noiemrbie despre măsurile de restricție impuse de autorități în contextul pandemiei de Covid-19. Merkel a insistat că este important ca o parte dintre acestea să fie menţinute în Germania până când între 60% şi 70% din populaţie va avea imunitate la noul coronavirus.
Cu această ocazie, Merkel a recunoscut că unele dintre restricțiile introduse în noiembrie sunt ”amare şi dure”, dar necesare pentru a ţine sub control criza sanitară de Covid-19.
”Ştim de la alte epidemii că virusul a fost mai mult sau mai puţin învins când între 60% sau 70% din populaţie a avut imunitate, fie pentru că (oamenii) s-au vindecat, fie pentru că au fost vaccinaţi. Atunci pot fi ridicate toate restricţiile. Până atunci trebuie să trăim cu unele restricţii impuse de virus”, a explicat Merkel.
Cancelarul nu a indicat niciun orizont de timp cu privire la ridicarea măsurilor de restricţie, dar şi-a exprimat speranţa că ”în curând” primele vaccinuri vor fi autorizate.
Autoritățile de la Berlin au dispus noi reguli în cazul persoanelor care ajung în Germania din zonele de risc.
La acest moment, Institutul Robert Koch a înregistrat aproape toate statele vecine Germaniei ca fiind zone de risc. Excepție este doar Danemarca, a cărei regiune de frontieră cu Germania nu este încă o zonă de risc. Însă, în acest caz, danezii au fost cei care, încă din octombrie, au închis granițele pentru germani