CORONAVIRUS | Premierul Franței, Jean Castex, a anunțat interzicerea vânzării produselor „neesențiale” în supermarketuri

CORONAVIRUS | Premierul Franței, Jean Castex, a anunțat interzicerea vânzării produselor „neesențiale” în supermarketuri
Foto: Pixabay

Franța a intrat în lockdown de vineri, 30 octombrie 2020, astfel că magazinele neesențiale au fost obligate să se închidă. Acum, de dragul „dreptății”, Jean Castex a anunțat interzicerea vânzării produselor „neesențiale” și în supermarketuri.

Jean Castex a anunțat interzicerea vânzării produselor „neesențiale” în supermarketuri

Invitat de TF1, premierul Franței, Jean Castex, a anunțat că, începând cu 3 noiembrie, supermarketurile vor putea vinde doar produse de primă necesitate. Aceasta, într-un obiectiv de „justiție” față de micii comercianți care trebuiau să închidă.

Un decret va fi intrat în vigoare până atunci.

Mai exact, potrivit Le Figaro, Guvernul a decis să închidă rafturi neesențiale din supermarketuri, mai degrabă decât să permită redeschiderea întreprinderilor mici. În plus, premierul promite noi ajutoare comercianților furioși.

„Nu, nu ne vom întoarce la măsurile anunțate” , în special la închiderea afacerilor considerate neesențiale, a declarat prim-ministrul Jean Castex în această duminică, 1 noiembrie, în cadrul unui interviu de la ora 20:00 la TF1.

Premierul a asigurat, de asemenea, că comercianții vor fi „sprijiniți” prin „20 de miliarde de credite suplimentare” pentru „a veni în ajutorul tuturor acestor întreprinderi care sunt închise” .

„Trebuie să respectăm această închidere, este imperativ. […] Este vorba despre supraviețuirea economiei, este despre sănătatea noastră colectivă. Prioritatea este protejarea sănătății concetățenilor noștri” , a insistat Jean Castex. „Cu cât respectați regulile mai bine astăzi, cu atât mai repede putem ieși (din lokdown, n.r.)”, a adăugat el.

Franța, în carantină totală de vineri

Amintim că Franța a intrat în lockdown de vineri, 30 octombrie.

Emmanuel Macron a declarat că țara va intra în carantină în încercarea de a stopa răspândirea agresivă a pandemiei de coronavirus. Școlile au rămas însă deschise, dar barurile și restaurantele s-au închis.

La fel ca primăvara, francezii pot ieși la muncă, pot merge la o întâlnire medicală, să își facă cumparaturile sau să ia aer. Întâlnirile private sunt excluse, iar întrunirile publice interzise.

În ceea ce privește companiile, „telelucrarea va fi generalizată ori de câte ori este posibil. Activitatea va continua mai intens în anumite sectoare de activitate, cum ar fi ghișeele, construcțiile … Guvernul va sprijini companiile foarte mici care vor începe o tranziție digitală ”.

Lista țărilor din Europa care au intrat din nou total sau parțial în carantină

Tot mai multe state din Europa au început să aplice noi măsuri restrictive care vizează reintrarea în carantină totală sau parțială a populației, în contextul în care al doilea val al pandemiei de coronavirus a lovit din plin. Este vorba în special despre state care s-au confruntat în primăvară cu o situație dramatică din cauza numărului mare de cazuri și de decese în rândul pacienților COVID-19.

Guvernul britanic ia în calcul revenirea la așa-numitul „lockdown”. Belgia a luat deja această măsură începând de duminică noapte, devinind al doilea stat european care se închide complet, după Franța. Măsura este valabilă în Belgia pentru șase săptămâni. Vor funcționa doar magazinele esenţiale şi farmaciile, munca de acasă este obligatorie, iar funeraliile sunt limitate la 15 persoane. Spre deosebire de Franța, elevii nu vor merge la cursuri.

O carantină parțială a fost impusă și în Germania: Guvernul de la Berlin a decis să închidă, din 4 noiembrie, restaurantele, cinematografele și sălile de sport. Va păstra însă școlile în funcțiune.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`