Agenția Spațială Europeană a anunțat miercuri, 19 ianuarie, ca robotul european al viitoarei misiuni spațiale ExoMars este pregătit de lansarea în spațiu. Acesta va fora la mare adâncime sub nivelul scoarței planetei Marte.
„Suntem convinşi că vom fi pregătiţi pentru lansarea din septembrie”, a anunțat Pietro Baglioni, inginerul care conduce echipa însărcinată cu coordonarea roverului. Acesta din urmă va fi depus pe scoarţa marţiană cu ajutorul unui modul rusesc de asolizare, denumit „Kazacioc”.
Lansarea misiunii spațiale ruso-europene a fost planificată, inițial, în 2020. Aceasta fiind amânată din cauza pandemiei de Covid-19.
„Toate instrumentele de la bordul roverului Rosalind Franklin, creat de ESA, sunt pregătite pentru lansare, mai rămân doar câteva reglaje minore de finalizat în această lună”, a precizat ESA într-un comunicat, citat de Agerpres.
Testarea paraşutelor roverului, realizată în noiembrie şi decembrie la mare altitudine s-a încheiat cu succes. Este vorba despre o etapă cheie pentru a asigura coborârea lentă şi în siguranţă a roverului european pe scoarţa „Planetei Roşii”.
De asemenea, o replică a roverului a coborât „pentru prima dată cu succes de pe platforma sa de asolizare” în timpul simulărilor, precizează comunicatul publicat de ESA.
Acea coborâre a roverului reprezintă „o operaţiune crucială”, care va trebui să fie realizată „foarte lent”. Roverul a fost conceput pentru a putea să coboare panta abruptă a rampelor modulului de asolizare, „însă echipei de control de pe Terra îi va reveni sarcina de a alege rampa cea mai sigură”, informează Agerpres.